Građanski protest u podne, na bini neće biti lidera partija

Prema pesimističnom scenariju, na protestu se očekuje oko 10.000 građana, dok bi u optimističnoj varijanti broj okupljenih mogao da bude i dva puta veći
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2013. 07:09h

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić sa predstavnicima civilnog sektora, intelektualcima i opozicionim funkcionerima obratiće se danas građanima na protestu koji će početi u 12 sati ispred zgrade predsjednika zbog, kako smatraju, krađe na izborima 7. aprila.

Prema informacijama “Vijesti”, građanima će se obratiti i predstavnici Građanskog kluba DF-a, univerzitetski profesori Milan Popović i Vladimir Božović, kao i književnik Balša Brković, jedan od vođa studentskog protesta Aleksandar Novović i aktivistkinja Tamara Milošević.

Planirano je da na protestu ne govore lideri Nove srpske demokartije i Pokreta za promjene Andrija Mandić i Nebojša Medojević. Umjesto njih na bini će uz Lekića stati Goran Danilović, prof. dr Branko Radulović, Milan Knežević, Janko Vučinić i Rifat Vesković.

Iako prvobitno nije planirano da se građanima obrati predstavnik SNP-a, u toj partiji su, ipak, odlučili da se za govornicom pojavi jedan od funkcionera, moguće Velizar Kaluđerović.

Sve spremno za protest >>>

Ustavni sud odbio žalbu Lekića >>>

Prema slobodnoj procjeni jednog od čelnika DF-a, na protestu bi trebalo da se okupi, prema pesimističnom scenariju, oko 10.000 građana, dok bi u optimističnoj varijanti broj okupljenih mogao da bude i dva puta veći.

Izvršni odbor građanskog protesta je juče saopštio da su sve pripreme za okupljanje završene u skladu sa najvišim bezbjednosnim, demokratskim i organizacionim normama i da su u saradnji sa MUP-om angažovani redarska, vatrogasna i medicinska služba.

"Ovo je prilika da iskažemo nezadovoljstvo izbornom krađom koja je obavljena u tri faze: predizbornom koja je plod organizovanog poduhvata koji je dokazan aferom 'Snimak', izbornom krađom na dan samih izbora i samom verifikacijom te krađe kao trećom fazom ukupne krađe izborne volje građana”, kazao je poslanik DF-a Slaven Radunović uz molbu građanima koji žive van Podgorice da na protest dođu svojim vozilom kako bi mjesta u autobusima ustupili onima koji nemaju drugu opciju.

Radunović je izrazio protest jer su, kako tvrdi, režimski aktivisti izvršili pritisak na autoprevoznike da ne daju svoje autobuse za ovu namjenu i zahvalio nekima koji nijesu željeli da naplate svoje usluge kako bi podržali protest.

"Ovo je prilika da iskažemo nezadovoljstvo izbornom krađom koja je obavljena u tri faze: predizbornom koja je plod organizovanog poduhvata koji je dokazan aferom 'Snimak', izbornom krađom na dan samih izbora i samom verifikacijom te krađe kao trećom fazom ukupne krađe izborne volje građana”

Organizatori građanskog protesta, prema ranijim informacijama “Vijesti”, planiraju da od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića traže da u roku od 15 dana raspiše nove predsjedničke izbore i pokrene inicijativu za izmjenu izbornog zakona.

Oni će od Krivokapića tražiti izmjene izbornog zakona kojim bi se spriječile neregularnosti koje su primijećene na predsjedničkim izborima, a koje se odnose na proceduru glasanja putem pisma, zloupotrebu državnih resursa u kampanji kao i ažuriranje biračkih spiskova.

Krivokapiću će, kako “Vijesti” saznaju, vjerovatno biti isporučen zahtjev da pokrene parlamentamu istragu o aferi "Snimak", dok će se od Vrhovnog državnog tužilaštva tražiti da najkasnije za 15 dana procesuira taj slučaj.

U DF-u juče nijesu željeli ni da potvrde ni da demantuju te informacije uz obrazloženje da će sve saopštiti danas na protestu.

Poslanik Mladen Bojanić je ispred Pozitivne Crne Gore još jednom pozvao svoje članove i simpatizere da se odazovu mirnom, građanskom protestu i da iskažu nezadovoljstvo aktuelnim načinom vođenja izbornog procesa.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović poručio je da bi organizatori voljeli da na protestu ne bude partijskih zastava.

“I da se ne prepoznajemo po partijskoj pripadnosti već samo po zabrinutosti za političku zbilju Crne Gore i po odlučnosti da se sa ovim prestane i da nikada nijedni izbori ne budu organizovani, osim kao slobodni i demokratski, koji će dati puni legitimitet i pojedincu i vlasti”, kazao je on.

Poslanik DF-a Janko Vučinić rekao je da će protest biti protiv laži, prevara i podvala, a za odbranu istine, Ustava i slobode Crne Gore.

”Sva dešavanja oko izbora nisu samo političko pitanje, već stvar svih građana - studenata, penzionera, bivših i sadašnjih radnika, ali i sindikalnih organizacija”, kazao je on, navodeći da predstavnike tih društvenih grupa očekuje na protestu.

Može li se na protest preko Cetinja?

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je sinoć “Vijestima” da je prije dva dana dogovoreno da je asfaltiranje kružnog toka na ulazu u Prijestonicu dogovoreno za danas ili eventualno sjutra.

“Trebalo bi da sjutra, najkasnije preksjutra počne asfaltiranje, jer je tampon postavljen i sve pripremljeno”, rekao je sinoć Bogdanović.

On je naveo da asfaltiranje ne može onemogućiti građane koji krenu na protest da prođu ka Podgorici, jer će, ako bude asfaltiranja, postojati alternativa.

“Mora postojati alternativa, saobraćaj mora da funkcioniše”, kazao je Bogdanović.

U centru Podgorice bez saobraćaja

Uprava policije je saopštila da će profesionalno sprovesti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i da očekuju od organizatora da odgovornim ponašanjem doprinesu da skup bude miran i dostojanstven.

U saopštenju Uprave policije se navodi da su policijski službenici, tokom razgovora, predstavniku organizatora javnog okupljanja ukazali na prava, obaveze i odgovornost organizatora skupa.

“Uprava policije očekuje da će biti ispoštovan dogovor postignut tokom razgovora, koji se odnosi i na angažovanje redarske službe, što je obaveza organizatora”, stoji u saopštenju.

Službenici UP će u periodu od 11 do 15 časova zatvoriti za saobraćaj: Ulicu Stanka Dragojevića, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, na potezu od stare zgrade Vlade od raskrnice sa Ulicom Marka Miljanova, Ulica kralja Nikole, na potezu do raskrsnice sa Ulicom Oktobarske revolucije, i uže gradsko jezgro – ulice Karađorđeva, Slobode, Bokeška i Vučedolska.

Portal "Vijesti" će subotnji protest pratiti uživo i izvještavati na Fejsbuku i Tviteru, gdje će haštag za protest biti #protestCG.

Pozivamo sve čitaoce da nam sa protesta šalju svoje fotografije, vijesti i utiske.

Galerija

Bonus video: