Gradonačelnik Pljevalja: Moguće uvođenje naplate eko-takse

Za odbornika Demokrata Bojana Krvavca, izjava gradonačelnika Pljevalja Mirka Đačića je "samo još jedno od predizbornih obećanja"
50 pregleda 6 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.10.2017. 20:02h

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić saopštio je juče da postoji mogućnost da Opština uvede naplatu ekološke naknade od najvećih zagađivača, uprkos nedavnom stavu premijera Duška Markovića da je to nemoguće uraditi dok se ne uspostavi funkcionalni energetski sistem.

Đačić je na sjednici pljevaljske Skupštine kazao da su u Vladi počeli da koriguju stav o tom pitanju i da će uspjeti da se izbore za naplatu eko-naknade.

On nije precizirao kada će se to desiti, ni pominjao iznos koji bi lokalna uprava po tom osnovu mogla godišnje da naplati od Rudnika uglja, Termoelektrane i drugih zagađivača.

Za odbornika Demokrata Bojana Krvavca, Đačićeva izjava je “samo još jedno od predizbornih obećanja”, s obzirom da će se u Pljevljima 2018. održati lokalni izbori.

“Ovo je još jedno predizborno obećanje, isto kao što je pred parlamentarne izbore tadašnji premijer Milo Đukanović postavljao kamen-temeljac za izgradnju drugog bloka Termoelektrane. Znamo da od toga ništa nije bilo“.

Zakon o lokalnoj samoupravi omogućava opštinama da donesu odluku o plaćanju naknadama za unapređivanje i zaštitu životne sredine, ali uz prethodnu saglasnost vlade.

Opština Pljevlja - najzagađenija u Crnoj Gori, u martu je Vladi dostavila predlog odluke o naplati eko-naknade, kojom je predviđeno da po tom osnovu kompanije izdvajaju u lokalni budžet pet odsto ostvarenih prihoda.

Ministarstvo ekonomije je u mišljenju iskazalo zabrinutost da predložena visina naknade nije usklađena u pogledu njene osnovice za utvrđivanje i da kao takva može uticati na povećanje cijena proizvoda, što može uticati na smanjenje konkurentnosti pljevaljskih preduzeća na domaćem i međunarodnom tržištu...

Marković je nedavno u Pljevljima izjavio da naplate eko-takse u ovom trenutku neće biti sigurno i da ona nije ključno pitanja opstanka za opštinu i državu.

“Da bi uspostavili bilo kakvu naplatu neke naknade vi morate da vodite računa da one budu održiva. Ne možete nametati opterećenja i gušiti svaku šansu za razvoj. Najlakše je propisati naknadu i riješiti problem budžeta bilo državnog ili lokalnog“, rekao je tada premijer.

Zadužiće se kod Aca 400.000

Odbornici su većinom glasova usvojili odluku o kreditnom zaduženju Opštine od 400.000 eura kod Prve banke i Izvještaj o prihodima budžeta u prvih šest mjeseci. DPS vlast takvu odluku je donijela uprkos negativnom mišljenju Vlade, o čemu su “Vijesti” ranije pisale...

Potpredsjednica Opštine Anela Kriještorac precizirala je da je u prvih šest mjeseci Opština prihodovala 5,46 miliona eura, što je 26 odsto od plana.

Milan Lekić (DF) kazao je da ostvarenje budžeta najbolja slika rada Đačića i njegove administracije. Milovan Gogić (SNP) istakao je da Opština u prvih šest mjeseci nije uplatila ni cent državi po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, iako se ugovorom o reprogramu ranijeg poreskog duga obavezala da će to redovno raditi.

Bonus video: