Grahovac: Bošković pravi partijsku vojsku

"Vojne jedinice su pretvorili u partijske ćelije DPS, a uvidom u nacionalnu strukturu otpuštenih vojnika može se vidjeti kakvu etničku diskriminaciju ministar sprovodi. Ministru su zakonom dali nadležnost da otpušta vojnika pod tobože povoljnim uslovima, a da oni nisu uređeni drugim zakonima koji regulišu prava iz penzijske i socijalne oblasti"
106 pregleda 26 komentar(a)
blagoje grahovac, Foto: Boris Pejović
blagoje grahovac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2017. 06:37h

Ministar odbrane Predrag Bošković pokušava da novim zakonom stavi vojsku pod kontrolu Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je analitičar geopolitike i penzionisani general Blagoje Grahovac. On tvrdi da Bošković sprovodi nacionalnu i vjersku diskriminaciju u vojsci, penzionišući i otpuštajući dio oficira i podoficira.

“Vojne jedinice su pretvorili u partijske ćelije DPS, a uvidom u nacionalnu strukturu otpuštenih vojnika može se vidjeti kakvu etničku diskriminaciju ministar sprovodi. Ministru su zakonom dali nadležnost da otpušta vojnika pod tobože povoljnim uslovima, a da oni nisu uređeni drugim zakonima koji regulišu prava iz penzijske i socijalne oblasti. Siguran sam da ćemo uskoro biti svjedoci otpusta vojnika po ovom osnovu, i to onih za koje DPS procjenjuje da nisu njihovi glasači ili su srpske nacionalnosti”, kazao je Grahovac “Vijestima”.

Bošković je nedavno u parlamentu negirao da je u vojsci bilo diskriminacije po nacionalnoj osnovi, navodeći da će u cilju jačanja vojske i podmlađivanja u penziju ići još skoro 90 oficira i podoficira. On je rekao da oni kojima nijesu produženi ugovori nijesu ispunjavali uslove da ostanu nakon analize njihovog rada.

Navodeći da su policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) podijeljene na frakcije, Grahovac tvrdi da vlast novim Zakonom pokušava da zloupotijrebi vojsku u partijske svrhe. Zbog toga je, smatra on, upravljanje vojskom dato ministru umjesto predsjedniku države, kako je bilo do sada.

“Sinđelićevoj vladi i parlamentu je poznato da su tzv. državnim udarom i mimo volje građana uzurpirali svu vlast, pa je logično da očekuju da će uskoro doći do smjene te vlasti. Uzurpiranjem vlasti oni štite sopstvenu slobodu, pa će učiniti sve da je zadrže, ne libeći se da pri tome upotrijebe silu. U tome ne mogu računati na većinsku podršku policije, nemaju povjerenje u rasparčanu ANB, pa im je ostala samo vojska i njihova tjelesna garda”, tvrdi Grahovac. Bošković je nedavno kazao da u Vojsci ne mogu biti oni koji su spremni da biju narod na ulici jer neko pripada drugom klubu. Na tvrdnje da je tokom demonstracija ispred parlamenta VCG “trebalo da puca na okupljeni narod", Bošković je kazao da vojska nikada nije radila protiv svog naroda, niti će ubuduće.

Grahovac je upozorio da je posebno problematično što je, odredbama novog Zakona, predviđeno da vojno lice može da upotrijebi oružje protiv nekog fizičkog lica na osnovu naređenja pretpostavljenog.

“Potpuno su izostavljene odredbe kojima bi bilo regulisano kada vojnom licu nije dozvoljeno da upotrijebi oružje. Iz toga proizilazi da ministar odbrane procjenjuje kada su ugroženi nezavisnost, suverenitet i državna teritorija i da u skladu sa svojom procjenom donosi odluku o upotrebi vojske”, kazao je Grahovac, upozoravajući da se ne smije sprovoditi sila protiv naroda.

“Moja poruka vojnicima i policajcima je da ukoliko dobiju naređenje da upotrijebe silu protiv građana, takvo naređenje odbiju”, kazao je on.

Ministar tvrdi da vojsku niko neće upotrijebiti za političke obračune

Bošković je kazao da vojska nikada neće biti upotrijebljena unutar Crne Gore za bilo kakve političke obračune. On je juče na RTCG rekao da je novim Zakonom, ministar dobio samo jednu novu nadležnost - da se Vojska može upotrijebiti za djelovanje u prirodnim katastrofama.

“Jedno je sigurno - Vojska nikada neće biti upotrijebljena unutar granica Crne Gore za bilo kakve političke obračune”, rekao je Bošković.

Pojašnjavajući dobrovoljno služenje vojnog roka koje je predviđeno novim Zakonom o vojsci, on je rekao da je to potpuno drugačiji koncept od onog koji je bio u JNA, kada je služenje vojnog roka bilo obavezno.

“Planiramo da obučimo oko 400 vojnika godišnje, da iz tog dijela crpimo one koji će kasnije ući u profesionalnu vojnu službu. Zakon je precizirao upotrebu vojske u mirnodopskim uslovima, pomoć u kriznim situacijama i usklađivanje sa potrebama koje proizilaze iz NATO članstva”, kazao je Bošković, ističući da će nastaviti sa modernizacijom i tehnološkim napretkom vojske, ali i oslobađanjem od starih sistema razmišljanja.

Bonus video: