Grahovac: Odbio sam da potpišem pamflet DPS-a

U javnom reagovanju, iza kojeg je stao dio članstva nekadašnjeg Pokreta za nezavisnost Crne Gore, kritikovana je i SPC
33964 pregleda 176 komentar(a)
“O klerofašizmu više puta iznio stav”: Blagoje Grahovac, Foto: Arhiva Vijesti
“O klerofašizmu više puta iznio stav”: Blagoje Grahovac, Foto: Arhiva Vijesti

General u penziji i jedan od osnivača nekadašnjeg Pokreta za nezavisnost Crne Gore, Blagoje Grahovac, odbio je da potpiše posljednje javno saopštenje tog pokreta u kome se kritikuje Srpska pravoslavna crkva, jer, kako je ocijenio, “predstavlja pamflet crnogorskog neofašizma kojeg godinama generiše DPS vlast”.

Dio članova Pokreta za nezavisnost se 28. februara javnosti obratio javnim reagovanjem, u kome su saopštili da je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti “konačno otvoreno i pitanje uzurpacije crnogorskih crkava i manastira od SPC i da sve neprihvatljive aktivnosti SPC samo potvrđuju potrebu postojanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve”.

“O srpskom klerofašizmu sam više puta javno iznio svoj stav. Ponuđeni tekst za „Javno reagovanje“ po mom sudu predstavlja pamflet crnogorskog neofašizma kojeg godinama generiše DPS vlast. Zbog toga ni u kom slučaju ne bih potpisao predloženi tekst reagovanja”, kazao je Grahovac “Vijestima”.

Jedan od potpisnika javnog reagovanja i član izvršnog tijela Pokreta za neutralnost, Branko Lukovac, istakao je da se nije radilo o namjeri da brane jednu partiju, ličnost ili vlast, nego isključivo Crnu Goru.

“Osjećamo da od referenduma do sada nikad nije bila toliko ugrožena, koliko je ugrožena sada. Jasno je da je na sceni jedna velikosrpska nacionalistička politika, koja nikada nije odustala od namjere da Crnu Goru prisajedini onako kako je to učinila 1918. godine”, kazao je Lukovac.

“U Pokretu nijesmo nijednog trenutka razmišljali da li to može ili ne može da se svidi DPS-u. Bili smo isključivo motivisani situacijom u kojoj se nalazi Crna Gora i prijetnjama njenom opstanku. To nam je bio isključivi motiv”, ocijenio je Branko Lukovac

On je rekao da je Grahovac poznat kao čovjek koji duže vrijeme DPS ocjenjuje kao neofašističku organizaciju, sa čime se u Pokretu nikada nijesu složili.

Lukovac je kazao da je Grahovac na “neki njegov način” pročitao da je to odbrana vlasti, što, kako je istakao, nije tačno.

“Mi čak u prvom dijelu reagovanja ukazujemo na odgovornost vlasti da je dosta toga neučinjeno. Imali smo veoma značajne članove Pokreta koji su smatrali da ovo nije prilika da tako oštro kritikujemo vlast i zbog toga nijesu potpisali, jer misle da ima i drugih prilika, kad se budu približavali izbori i slično, kada bi to “trebalo staviti na tapet”, a ne sada”, kazao je Lukovac.

Iz Matice crnogorske, koja je bila inicijator javnog reagovanja, juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto je dio članova nekadašnjeg Pokreta za nezavisnu Crnu Goru odbio da potpise javno reagovanje povodom aktuelnih događaja vezanih za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Nijesu odgovorili ni na zahtjev da prokomentarišu Grahovčevu izjavu da reagovanje predstavlja “pamflet crnogorskog neofašizma kojeg godinama generiše DPS vlast” i njegovo odbijanje da ga potpiše.

U javnom reagovanju Pokreta bilo je istaknuto i da “jačanje proevropske, građanske i multietničke politike treba da bude potvrđeno na predstojećim izborima gdje velikosrpske stranke treba odlučno poraziti i istovremeno SPC dovesti „k poznaniju prava”.

Bonus video: