Greminger poziva opozicione poslanike da pomognu jačanje institucija

"Mirni protesti su dio demokratije, ali rješenja za pitanja koja postavljaju učesnici protesta treba da se raspravljaju i nađu u institucijama koje su za to predviđene"
1074 pregleda 7 komentar(a)
Tomas Greminger, Foto: Osce.org
Tomas Greminger, Foto: Osce.org

Političke odluke donose se u parlamentu, a bojkot Skupštine nije dobar recept za rješavanje problema, ocijenio je generalni sekretar OEBS-a, Tomas Greminger i pozvao opozicione poslanike da pomognu u jačanju institucija.

Greminger je u intervjuu agenciji MINA rekao da je Crna Gora napredovala u važnim oblastima kao što su mir i stabilnost.

Kako je naveo, Crna Gora je ojačala institucije, na polju vladavine prava i demokratije.

"Napredak nije bio jednako ostvaren u cijelom regionu. Neke države su napredovale mnogo više, neke manje a Crna Gora pripada državama koje su napravile veći napredak", rekao je Greminger.

Prema njegovim riječima, protesti su indikator da se ostvareni napredak ipak ne može uzeti »zdravo za gotovo" i da još mora biti učinjeno.

"Mirni protesti su dio demokratije, ali rješenja za pitanja koja postavljaju učesnici protesta treba da se raspravljaju i nađu u institucijama koje su za to predviđene", kazao je Greminger.

Političke odluke se, rekao je on, donose u parlamentu.

"Prema mom mišljenju, bojkot parlamenta nije dobar recept za rješavanje problema, niti za napredak", naveo je Greminger.

On je opoziciju pozvao da ojačaju institucije i koriste ih za neophodni napredak.

Moram priznati da je Crna Gora ozbiljno sprovela preporuke OEBS-a.

"U oktobru prošle godine formiran je Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, u skladu sa našom preporukom i tu je urađen veliki posao. Nažalost, zbog bojkota paralmenta nemamo dvotrećinsku većinu za usvajanje odluka", naveo je Greminger.

Kako je kazao, velika je šteta da odluke ne budu usvojene.

"Ovo je u interesu Crne Gore, da primijeni preporuke da kreira dobro okruženje za održavanje izbora u 2020. godine", kazao je Greminger.

Govoreći o medijskoj sceni u Crnoj Gori, kazao je da je primijetio polarizaciju.

"Boraveći u Crnoj Gori, sreo sam se sa desetak medijskih predstavnika kako bismo razmijenili mišljenja. Vidio sam da je velika polarizacija i podijeljenost na medijskoj sceni u Crnoj Gori i to nije povoljno", naveo je Greminger.

On je kazao da će OEBS nastaviti da podržava medije u njihovim reformama u državi tako što će ponuditi savjete kao i ranije, u svakom obliku medijskog prava.

"Mi radimo sa medijskim regulatorima, samoregulatorima i podržavamo Crnu Goru da zaštiti sigurnost novinara ali u isto vrijeme pozivam medisjke aktere da doprinesu konstruktivnom dijalogu i da će to biti produktivnije u rješavanju izazova sa kojima se susreću", poručio je Greminger.

On je rekao da je uloga javnog servisa da obezbijedi kvalitetne i objektivne inforcmacije svim građanima.

"Javni servis treba da funkcioniše bez političkog uticaja i miješanja. To je krucijalno u demokratskim procesima", rekao je Greminger.

Prema njegovim riječima, svako neslaganje sa uredničkom politikom medija nikada ne treba da bude usmjereno na zastrašivanja i pritiske na novinare već kroz javnu debatu i kroz konstruktivni dijalog.

Bonus video: