Gubi se vrijeme, kao da hoće izbore po starom

Iz civilnog sektora upozoravaju da se rad mora nastaviti
2018 pregleda 4 komentar(a)
Nema reforme zakona bez opozicije: Sa sjednice odbora, Foto: Savo Prelević
Nema reforme zakona bez opozicije: Sa sjednice odbora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2019. 21:41h

Privremeni Odbor za dalju reformu izbornih i drugih zakona ne funkcioniše, gubi vrijeme, i dovode građane u situaciju da na prve naredne izbore izađu po starim pravilima, poručuju iz civilnog sektora. Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori opominju da je u interesu građana da se nastavi rad na reformi izbornih zakona.

Odbor koji je formiran u oktobru prošle godine posljednji put se sastao u novembru 2018, a nakon toga predstavnici Demokratskog fronta (DF) napustili su to tijelo zbog hapšenja njihovog poslanika Nebojše Medojevića. Ni ostatak opozicije nije učestvovao u radu tog tijela, pa Odbor donekle funkcioniše kroz rad podgrupa koje pripremaju tehničke stvari, a u kojima rade samo predstavnici vladajuće koalicije.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, kaže da odbor ne može i neće imati suštinski kvalitetan rad dok god u njemu ne bude predstavnika vlasti i opozije koji imaju makar dvije trećine glasova u Skupštini. “Rezultati njegovog rada se mogu mjeriti samo usvajanjem, novog - znatno poboljšanog izbornog zakonodavstva i politički dogovorenim mehanizmima za njegovu primjenu. I to se ne može ničim zamijeniti. Dakle, kvalitet rada Odbora se ne mjeri brojem sjednica, putovanja, niti pripremljenih aniliza, predloga i slično, niti ove aktivnosti, u ovim političkim okolnostima mogu dovesti do rješenja problema”, napominje Koprivica. Dodaje i da to što se, u međuvremenu, obavlja tehnički rad u podgrupama nije problematično i može biti korisno - priprema istraživanja, prikupljanje predloga od domaćih međunarodnih institucija, NVO-a i slično, može samo doprinijeti kvalitetu rasprave ako i kad se steknu politički uslovi. “Ali, ove aktivnosti ne mogu zamijeniti rad Odbora”, kaže Koprivica.

Koordinator parlamentarnog programa u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Danilo Kalezić kaže da je politička dinamika i sve što se dešavalo u proteklih pola godine dovelo do toga da opozicija napusti Odbor koji sada funkcioniše bez opozicionih predstavnika. “U tom ambijentu je vrlo teško civilnom sektoru da uopšte funkcioniše, u ambijentu skoro jednopartijskog sistema, jer imamo isključivo predstavnike vladajuće koalicije”, kazao je Kalezić, i dodao da je civilni sektor doveden u apsurdnu poziciju da mora da se oko izmjena izbornih zakona dogovara samo sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

“To znači da mi sa nekim ko je generator problema moramo da se dogovaramo kako da se oni riješe. Pritom, mi nemamo moć odlučivanja, samo smo posmatrači. Odbor je smišljen dobro, ali je politička kriza i svi ostali događaji su na neki način otežali njegov rad, što ne znači da u trenutku kad se steknu politički uslovi i odbor profunkciniše on neće dati rezultate”, rekao je Kalezić.

Koprivica i Kalezić saglasni su da Odboru ističe vrijeme i da se vrlo lako u naredni izborni proces može ući bez reformisanih izbornih zakona.

“Vremena do izbora je sve manje, a kvalitetne reforme traže vrijeme, vlast pasivno poziva u Odbor, opozicija najavljuje bojkot izbora, međunarodna zajednica ne daje dovoljno jake impulse da se krene u raspetljavanje ove političke situacije... Sve u svemu, perspektive za održavanje kredibilnog izbornog procesa 2020. godine, u ovom trenutku ne izgledaju nimalo svijetle”, smatra Koprivica.

“Nažalost, sada vrijeme ističe, izbori se bliže i sva je prilika da da će crnogorski građani doći u situaciju da na nove izbore izlaze pod uslovima koji nisu po demokratskim standardima, odnosno da još jednom ti izbori ne budu onakvi kakve mi želimo – slobodni i pošteni”, zaključio je Kalezić.

U interesu je građana i države da Odbor radi

Iz Delegacije EU “Vijestima” su kazali da je, kako je i ranije saopšteno, EU pozdravila osnivanje privremenog Parlamentarnog odbora nakon predloga dvije opozicione partije iz juna. “Mi nastavljamo da ohrabrujemo sve političke partije da nastave parlamentarni rad i da se aktivno uključe u rad ovog privremenog Odbora, imajući na umu njegove važne zadatke, da je u interesu građana Crne Gore i da to približava Crnu Goru EU. Izborni zakonski okvir treba razmotriti na razumljiv i inkluzivan način kako bi se regulisali ključni aspekti izbornog procesa i ojačalo povjerenje javnosti u njega. Na određeni broj OEBS-ovih preporuka još uvijek nije obraćena pažnja, a neki od njih ne zahtijevaju zakonske promjene”, kazali su “Vijestima” iz Delegacije.

Bonus video: