Guraju TE Pljevlja, a znaju da je neisplativa

“Prednjači potpredsjednik Vlade Vujica Lazović u tome da silom natjera A2A da ulaže u ovaj neprofitabilni posao”, smatra Mijović
1 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.07.2015. 20:05h

Vlada krije veliku tajnu o tome da nema uslova za dalji razvoj termoelektrana u Pljevljima, ocijenio je ekonomski analitičar Dejan Mijović, koji je u svojstvu menadžera za ekonomski razvoj Evropske agencije za rekonstrukciju napisao sa kolegom 2008. godine projektni zadatak za studiju pod nazivom ”'Učešće privatnog sektora u razvoju termalne energije u Pljevljima”.

“Studiju je zatim 2009. godine za 500.000 eura izradila renomirana konsultanstka firma Fichtner. Između ostalog, Fichtner je izvršio procjenu komercijalno isplativih rezervi za eksploataciju uglja u Pljevljima i Maoču, kao i ekonomsku i finansijsku analizu opravdanosti gradnje drugog bloka termolektrane Pljevlja i otvaranja rudnika Maoče”, rekao je Mijović “Vijestima”.

Iako se radi o dokumentu od javnog interesa, navodi Mijović, Vlada krije “zaključke studije da su komercijalno isplative rezerve uglja u Pljevljima dovoljne samo za 15-ak godina eksploatacije, od kojih je pet već potrošeno”.

“Kao i da ih u 30 kilometara udaljenom Maoču ima dovoljno, ali da se na osnovu njih ne bi isplatila gradnja II faze u Pljevljima zbog visokih transportnih troškova. EU eksperti su zaključili da bi izgradnja nove TE u Maoču možda mogla biti isplativa, ali je nekoliko tendera za davanje koncesije za eksploataciju uglja i proizvodnju struje raspisanih krajem 2009. i 2010. propalo zbog ogromnog troška od 500 miliona eura za otvaranje novog rudnika”, dodao je Mijović.

U međuvremenu, kako napominje, EU je znatno povećala penale koji se naplaćuju emiterima CO2 (TE) i još zaoštrila standarde očuvanja životne sredine koje moraju poštovati graditelji novih TE, što je dodatno smanjilo rentabilnost ovih projekata.

“Zato ne čudi što italijanski A2A ne želi da gradi drugu blok TE i što ne može da se nađe tkz. “treći partner” jer niko ne želi da ulaže u nerentabilnu proizvodnju za koju ne postoji ni osnovna sirovina. Ne zaboravimo, od 1. januara 2015. godine, tržište električne energije je otvoreno, država više ne određuje cijene struje, potrošači mogu da je kupe na otvorenom tržištu, pa je struja postala obična komercijalna roba, kao i svaka druga koja se slobodno razmjenjuje na tržištu. Crna Gora je potpisnik i član Evropske energetske zajednice i dužna je da poštuje njena tržišna pravila”, istakao je Mijović.

Pokušaj države, u čemu, tvrdi bivši menadžer EAR-a, “prednjači potpredsjednik Vlade Vujica Lazović da silom natjera A2A da ulaže u ovaj neprofitabilni posao je zato blasfemija, igranje vatrom i prizivanje arbitraže u kojoj bi Crna Gora izgubila dodatne stotine miliona eura, pored arbitražne štete odmilijardu eura koja već visi Crnoj Gori o vratu zbog KAP-a i Boksita”.

“Ili se to (provociranje arbitraže) možda svjesno radi da bi se i na taj način vješto opljačkale pare od građana, kao što je vjerovatno urađeno u slučaju KAP i Boksita... Pošto sve indicije ukazuju da se baš o tome radi, opozicija, civilni sektor i slobodni građani se moraju uozbiljiti i pokrenuti hitnu zajedničku akciju da se Crna Gora spasi od izvjesnog bankrota”, poručio je Mijović.

Provociraju arbitražu ili manipulišu

Ako Vlada bude uporna u naumu da isprovocira A2A na arbitražu zbog tjeranja na zajedničku gradnju nerentabilnog drugog bloka, a sve ukazuje da se upravo to dešava, Mijović naglašava da je “u spisak za sveobuhvatnu nezavisnu reviziju potrebno dodati i upravljanje Vlade u EPCG”.

“Ako to nije slučaj, onda su u vrhu vlasti svjesni da neće biti gradnje II bloka i agresivno promovišu ovaj projekat u sklopu uobičajene manipulatorske izborne kampanje koju su ovog puta rano počeli zbog jačanja kredibilne opozicione alternative”, dodao je Mijović.

Bonus video: