Guverner američke države Mejn u posjeti Crnoj Gori: Sastaće se s Đukanovićem, Brajovićem, Boškovićem...

„Tokom boravka u Crnoj Gori, Lepejdž će se sastati i sa predstavnicima crnogorske privrede i razgovarati o mogućnostima jačanja ekonomskih veza Crne Gore i savezne države Mejn“, navodi se u saopštenju
75 pregleda 0 komentar(a)
Pol Lepejdž, Foto: Https://www.maine.gov/governor/lepage/
Pol Lepejdž, Foto: Https://www.maine.gov/governor/lepage/
Ažurirano: 15.07.2018. 10:57h

Guverner američke savezne države Mejn, Pol Lepejdž, boraviće od danas do srijede u prvoj posjeti Crnoj Gori, gdje će se sastati sa brojnim crnogorskim zvaničnicima.

Kako je najavljeno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Lepejdž će se u ponedjeljak sresti sa predsjednicima države i parlamenta, Milom Đukanovićem i Ivanom Brajovićem, kao i sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem i državnim sekretarom Zoranom Jankovićem.

„Tokom boravka u Crnoj Gori, Lepejdž će se sastati i sa predstavnicima crnogorske privrede i razgovarati o mogućnostima jačanja ekonomskih veza Crne Gore i savezne države Mejn“, navodi se u saopštenju.

Guverner će zatim posjetiti Tivat i obići Bokokotorski zaliv.

Lepejdž je na dužnost guvernera prvi put stupio 2011. godine, a 2014. je ponovo izabran.

Navodi se da su mu prioriteti tokom mandata bili smanjivanje poreza, snižavanje cijene energije i smanjivanje pozitivnih zakonskih propisa, a najveći uspjeh je bilo rješavanje budžetske krize.

Iz Ambasade su podsjetili da je Crna Gora potpisala bilateralni ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD i državom Mejn 2006., čime je uspostavljen Program državnog partnerstva Mejna i Crne Gore.

"Cilj partnerstva je razvoj odnosa dvije države, kako bi razmjenjivali znanje u oblastima kao što su postupanje u hitnim slučajevima i slučajevima prirodnih katastrofa, bezbjednost granica i luka, ekonomska sigurnost, mirovne misije i borba protiv terorizma", kaže se u saopštenju.

Bonus video: