Gvozdenović: Analiza postizbornih rezultata ne može biti nedopuštena radnja

On smatra da je u pitanju manipulacija primijenjena na analizi rezultata izbora
31 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2013. 20:15h

Naknadna analiza izbornih rezultata ne može predstavljati bilo kakvu nedopuštenu radnju, ocijenio je bivši politički direktor te stranke, Branimir Gvozdenović, navodeći da su birači koji se vode idejom bijelih listića ciljna grupa ozbiljnih partija.

Gvozdenović je u decembru prošle godine kazao, da je nevažeće listiće sa parlamentarnih izbora, trebalo pretvoriti u glasove za njegovu partiju kako bi osvojili 40. poslanički mandat, prenio je Dan.

Novi audio snimak: Sledeći put pretvoriti nevažeće u listiće DPS-a >>>

“Nije dovoljno samo objavljivanje snimka i transkripta, nego javnost treba zatrpati netačnim, inskonstruisanim i tendencioznim tumačenjima koja će, ako je moguće, dovesti do zanemarivanja izvornih materijala. Dakle, treba cijelu stvar dovesti do nivoa da se od drveća ne vidi šuma”, rekao je Gvozdenović u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

On smatra da je u pitanju manipulacija primijenjena na postizbornoj analizi rezultata parlamentarnih izbora.

On je rekao da za ozbiljne partije kakva je DPS, birači koji tehničkom greškom ili vođeni idejama bijelih listića generišu nevažeće glasove, predstavljaju ozbiljan indikator i ozbiljnu ciljnu grupu.

„Poenta izlaganja po ovom pitanju je bila da se ozbiljnijim radom, tehničkom edukacijom i objašnjenjima nesvrsishodnosti ideje bijelih listića, broj onih koji su glasali na nevažeći način može smanjiti i to u korist povećanja broja glasova naše koalicije”, naveo je Gvozdenović.

„Dakle, radi se o tipično partijskom analitičkom zaključku i predlogu da se angažovanje u rečenom smislu, sljedeći put, poveća. I posebno – da li je to moguće uraditi kada su glasovi (dakle i nevažeći) već izbrojani, a rezultati uveliko saopšteni?”, upitao je Gvozdenović.

Slično je, dodao je i sa glasanjem putem pisama.

„Dužnost je partije i njene mreže aktivista da upravo birače iz ove grupe upozna sa partijskim stavovima i ako u tome uspije, poboljša rezultat unutar grupe onih koji glasaju „pismom“. Pridavanje bilo kakvog drugog smisla mojim riječima je ne samo nelogično, već i jasno po svojoj motivaciji”, obrazložio je Gvozdenović.

On smatra da dnevni list koristi manipulativne metode koje se nikako ne mogu vrstati u klasične metode političke borbe.

„Vjerujući u racio crnogorske javnosti, predlažem Danu da, kad već objavljuju snimke i transkripte zatvorenih sjednica, to rade bez svojih „kreativnih tumačenja“. Siguran sam da, u tom slučaju, ni ja, ni DPS ne bismo imali potrebe da objašnjavamo nešto što je samo po sebi jasno”, zaključio je Gvozdenović.

Bonus video: