Han: Orav će u moje ime razgovarati sa organizatorima protesta

Komesar je kazao da su ga organizatori protesta kontaktirali da se sastanu
8285 pregleda 55 komentar(a)
Han i premijer Crne Gore Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Han i premijer Crne Gore Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.02.2019. 10:47h

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han kazao je da Crna Gora "ima jasnu perspektivu ka EU".

"Bojkot parlamenta nije evropski način rješavanja problema", poručio je Han.

Dodao je da debata mora da se odvija u Parlamentu.

Komesar je kazao da su ga organizatori protesta kontaktirali da se sastanu.

Objasnio je da da to nije moguće zbog odlaska i da je će zamolio šefa Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava da se u njegovo ime sastane sa njima.

Han je kazao i da budno prati situaciju u oblasti slobode medija.

"Zabrinut sam zbog pritiska na Javnog emitera, zbog napade na novinare, te sajber napade", rekao je Han.

Upitan da li ima dvostruke aršine kada su u pitanju mediji i zašto nije posjetio Dnevne novine nakon, kako tvrde, napada na njih, te zašto se nije oglasio zbog pritiska na RTCG Han je kazao:

"Svi imaju odgovornost, i svi se moraju uzdržati od takvih napada. Mislim na fizičke napade. Ako se radi o političkoj debati, ja očekujem poštovanje između uključenih ljudi i institucija. Možete razmijeniti različita stanovišta na jedan ili drugi način. Ovo je problem i u mojoj i u drugim državama, kako međusobno komunicirati ako imate različita stanovišta. Više međusobnog poštovanja je definitivno korisno, možete imati različite poglede na nešto bez potrebe da vrijeđate svoje protivnike".

Odgovarajući na pitanje da li su u Crnoj Gori pod pritiskom samo oni mediji sa kojima on "očigledno sarađuje" i koje posjećuje, ili ima pritisaka i na druge medije, evropski komesar je kazao da "možete biti slijepi na jedno oko ali možete i gledati na oba oka i vidjeti šta se dešava i ako ima nečeg negativnog treba obratiti pažnju jednako".

"Ovo nije tipično za Crnu Goru već je simptomatično za cijeli region. Zato i imamo Dane medija. O tome se mora raspravljati javno. Takođe je o kvalitetu medija i slobodi medija koja se ne smije razumjeti tako da napadaju jedni druge, to nije prihvatljivo, bez obzira ko je u pitanju. Zbog toga ja toliko zagovaram da Javni servis koji funkcioniše, moramo imati, i u regionu i u Crnoj Gori medije koji su stvarno nezavisni. Nezavisni na način da su neutralni prema političkom spektru. Skoro svuda imamo situaciju da su mediji naklonjeni ili vladi ili opoziciji. Moje shvatanje funckionalne medijske scene je da imamo takve medije, ali i da novine, televizijske i radio stanice gdje je moguće komentarisati nešto što je vlada uradila ali i kritikovati vladu, ali ne biti slijep na jedno oko i kritikovati sve što vlada radi ili hvaliti sve što vlada radi", rekao je Han.

Bonus video: