Han: Crna Gora i Srbija da sprovedu reforme u vladavini prava

"Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile su sjenku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute", rekao je Han
3402 pregleda 7 komentar(a)
Han, Foto: Reuters
Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2019. 13:17h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana postigle neke značajne rezultate, ali da ostaje mnogo izazova, naročito u vladavini prava.

Predstavljajući godišnji paket o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Han je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) rekao da zemlje-kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da više učine na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi neriješene sporove.

Rekao je i da te zemlje treba da nastave da razvijaju privredu.

Han je kazao da Srbija i Crna Gora moraju da deluju s većom odlučnošću i da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava, ocijenivši da je to najvažniji preduslov za napredak, uključujući ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i na pravdu, slobodu i bezbjednost.

Ukazao je na važnost dijaloga Beograda i Prištine koji treba da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i naveo da dvije strane treba da izbjegavaju provokacije.

"Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile sjenku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute", rekao je Han.

Evropska komisija, kako je istakao, predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom jer su obje zemlje napredovale u reformama.

"Sjeverna Makedonija je nastavila ambicioznu reformsku agendu, a istorijski sporazum koji je postigla s Grčkom o rješavanju dugotrajnog spora oko svog naziva, dokaz je snage privlačnosti koju ima evropska perspektiva", kazao je evropski komesar.

Unija će ostati posvećena podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, naveo je Han i dodao da u BiH treba bez daljeg odlaganja formirati vlasti na svim nivoima.

Han je kazao da Evropska komisija smatra da pristupni pregovori sa BiH treba da budu otvoreni kada ta zemlja ispuni kriterijume za članstvo, naročito političke kriterijume koji se odnose na stabilnost institucija, demokratiju i vladavinu prava.

"BiH treba fundamentalno da poboljša zakonodavni i institucionalni okvir kako bi obezbedila ispunjenje brojnih prioriteta u oblasti demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave", rekao je Han.

Kad je riječ o Turskoj, Han je naveo da su dijalog i saradnja u ključnim oblastima od zajedničkog interesa nastavljeni, uključujući efektivnu saradnju u oblasti migracija i podrške izbjeglicama.

"Međutim, Turska je nastavila da se udaljava od EU, s ozbiljnim nazadovanjem u oblastima vladavine prava i osnovnih prava i slabljenjem korektivnih mehanizama u političkom sistemu, poslije prošlogodišnjeg stupanja na snagu ustavnih amandmana", kazao je evropski komesar.

On je dodao da je Evropski savjet u junu 2018. zauzeo stav da su pregovori sa Turskom u ćorsokaku i da se ne može razmatrati otvaranje ili zatvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu.

Han je rekao i da EU, da bi zadražala kredibilitet, mora da ostane privržena svojim obećanjima, i da jasno i pozitivno odgovara kada zemlje u procesu proširenja ispunjavaju svoja.

Bonus video: