Han: Očekujem temeljnu istragu o dešavanjima na dan izbora

Han je, na pitanje da li smatra legitimnim zahtjev opozicije da se izbori ponove i koliko su oni bili fer i slobodni u atmosferi pokušaja terorističkog napada, podsjetio da je OEBS već dao sud o izborima održanim 16. oktobra u koji se on pouzda
33 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2016. 21:26h

Vlast i opozicija u Crnoj Gori treba da nađu rješenje i kompromis o svim spornim pitanjima u parlamentu, poručio je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han.

On je naveo da je uključenost i angažman partija koje su za evropsku integraciju države neophodan.

“Preuzeti političku odgovornost znači ući u parlament i tražiti debate u Skupštini i rješavati pitanja o kojima su stavovi različiti”, rekao je Han na konferenciji za novinare nakon razgovora sa liderima opozicije.

On je poručio da je potrebno prevazići ovu situaciju u kojoj opozicija bojkotuje parlament.

“Sasvim normalno da imate različita mišljenja, ali parlament je mjesto gdje treba o tome debatovati”, rekao je Han.

On je saopštio da je uvijek za politički kompromis kako bi se došlo do rezultata.

Kako je kazao, jako je važno da se zadrži ovaj zamajac ka evroatlantskom putu Crne Gore.

Han je, na pitanje da li smatra legitimnim zahtjev opozicije da se izbori ponove i koliko su oni bili fer i slobodni u atmosferi pokušaja terorističkog napada, podsjetio da je OEBS već dao sud o izborima održanim 16. oktobra u koji se on pouzda.

On je ukazao da je u demokratiji dominantno rješenje kompromis.

“Obje strane treba da se približe jedna drugoj, ukoliko su zainteresovane za kompromisno rješenje. Strane treba da traže rješenje koje će omogućiti da uđu u parlament i to ne bi trebalo da bude problem ukoliko postoji politička volja”, poručio je Han.

Prema njegovim riječima, neke od opozicionih partija su izrazile interesovanje da nađu konstruktivno rješenje.

Han je naveo da očekuje temeljnu istragu o dešavanjima na dan izbora, koja će se zaključiti što prije, kao i da ona bude transparentna.

Kako je kazao, svi u Crnoj Gori očekuju vrlo brzo izvještaj o svemu u vezi sa tom situacijom, da bi se dao odgovor na sve sumnje koje se izražavaju.

On je, upitan da prokomentariše odnos Rusije prema regionu, kazao da je EU zainteresovana za mirne odnose sa svima.

Han je naveo da se ne smije zanemariti da je “Rusija tu i da ponekad ima drugačiju agendu”.

Prema riječima Hana, ako se gleda odnos ulaganja EU i Rusije u regionu, vidi se da su ulaganja EU u zemlje regiona mnogo veća nego ona od Rusije.

“Ja ne kritikujem sve to, ali, ukoliko politički lider brine za budućnost svoje zemlje, onda treba da imaju bliske i prijateljske odnose sa onima koji su spremni da ulože i dođu u tu zemlju, posluju i budu zainteresovani za njen razvoj, a ne samo za određene strateške aspekte”, rekao je Han.

Han je kazao da očekuje da Crna Gora otvari nova poglavlja tokom međunavladine konferencije.

Bonus video: