Han: Vlast da ubijedi opoziciju da se vrati u parlament

Han je, govoreći o finansijskoj konsolidaciji, ukazao da je stopa duga Crne Gore, u prethodnih pet godina, naglo porasla skoro 40 odsto. „To je nešto čime se morate pozabaviti“
57 pregleda 54 komentar(a)
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2016. 19:38h

Bojkot Skupštine za zemlju kandidata nije održivo stanje i stranke koje su u Crnoj Gori na vlasti treba da nađu način da ubijede opozicione partije da se vrate u parlament, poručio je evropski komesar Johanes Han.

„Za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) nije održivo stanje ukoliko dio parlamenta, odnosno cjelokupna opozicija, nije u Skupštini, tako da ću danas izdvojiti prilično vremena kako bih se susreo sa predstavnicima različitih opozicionih stranaka“, saopštio je Han, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

On je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, rekao da stranke na vlasti imaju odgovornost da se „pozabave ovim“ i nađu način da ubijede opozicione partije da se vrate u parlament.

„Mislim da je to naročito važno za one partije koje su već izrazile svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu. Međunarodna zajednica posmatra zemlju i dio evropskog procesa oslanja se i na političku debatu koja se odvija najprije u parlamentu“, kazao je Han.

On je saopštio da niko ne očekuje da se sve odluke donose jednoglasno, ali treba da, kako je rekao, postoji debata u parlamentu. „To je nešto što odgovorni političari treba da rade“.

Han je, govoreći o finansijskoj konsolidaciji, ukazao da je stopa duga Crne Gore, u prethodnih pet godina, naglo porasla skoro 40 odsto. „To je nešto čime se morate pozabaviti“.

Han je čestitao imenovanje Markoviću i poželio mu uspjeh koji je i u interesu Crne Gore, EU, kao i regiona.

Marković je kazao da je na sastanku sa evropskim komesarom razgovarao o političkim i drugim pitanjima u vezi sa Crnom Gorom i regionom.

Kako je rekao, posebno su se fokusirali na pitanje integracionih procesa Crne Gore.

„Konstatovali smo da je Crna Gora u prethodnom periodu napravila ozbiljan i veliki posao i da je nova Vlada odlučna da ostane na prethodnom kursu gdje evropska integracija predstavlja temelj ukupne državne politike“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa Hanom konstatovan je napredak koji je Crna Gora ostvarila u pogledu broja otvorenih poglavlja kojih će biti više nakon decembarskog zasjedanja, kao i izraženo očekivanje da će i sljedeće godine nastaviti ovom dinamikom.

Marković je saopštio da mu je bilo posebno zadovoljstvo da od Hana čuje njegovu i spremnost Komisije da nastavi da podržava evropski put države.

„Konstatovali smo da je formiranje ministarstava za evropske poslove i javnu upravu jasan signal da Crna Gora, bez obzira na sve izazove koji se tiču i domaćeg i evropskog ambijenta, želi još snažnije da radi na pitanjima ukupnih reformi koje će je preporučiti i učiniti je spremnom za članstvo“, naveo je Marković.

Aktuelne političke prilike, dodao je, takođe su bile važna tema razgovora razgovora sa Hanom.

„U kontekstu bojkota opozicije jasno sam saopštio stav Vlade i moj lično da smo spremni da uspostavimo dijalog i da obezbijedimo uslove da se opozicija vrati u parlament i na taj način, zajedno, diskutujemo o svim stvarima u vezi za budućnošću Crne Gore“, kazao je Marković.

On je poručio opoziciji da otvara prostor za dijalog, kako bi rješili ovu situaciju na zadovoljstvo svih.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, i Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Henoveva Ruiz Kalavera, potpisali su Finansijski sporazum Crne Gore i EK za IPA 2016, kojim EU dodjeljuje Crnoj Gori 24 miliona EUR bespovratne pomoći.

Marković je kazao da EK nastavlja sa finansijskom podrškom Crnoj Gori i njenom evropskom putu, dodajući da je primjer za to i upravo potpisani Finansijski sporazum.

Marković je rekao da je sa Hanom razgovarao i o crnogorskoj fiskalnoj konsolidaciji.

„Han je posebno aktuelizovao to pitanje. Uvjerio sam ga da se crnogorska vlada ovih dana intenzivno bavi tim pitanjima, odnosno pripremom sanacionog plana koji će biti temelj pri izradi budžeta za 2017. godinu“, kazao je Marković.

Bonus video: