HGI sebe vidi u novoj tivatskoj vlasti

"Mi smo mnogima trn u oku upravo zbog toga što imamo rezultate. Ne želimo samo pričati lijepe priče - treba da ostanu djela iza nas i to je naše vođenje politike", kazala je Vučinović
64 pregleda 9 komentar(a)
HGI Tivat tribina, Foto: HGI
HGI Tivat tribina, Foto: HGI
Ažurirano: 10.04.2016. 14:52h

Hrvatska građanska inicijativa vidi sebe u vlasti jer se ne boji rada, poručila je predsjednica HGI i ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović na predizbornoj tribini te partije u Donjoj Lastvi kod Tivta.

Istakavši da se "politika ne vodi od danas do sjutra" i da HGI ima "kontinuitet rezultata sa kojima se može podičiti", Vučinović se osvrnula i na kritike da ta stranka nije ništa učinila u protekle godine za Lastvu gdje je 2012, dobila najviše glasova.

"Za dobrim konjem prašina se diže. Mi smo mnogima trn u oku upravo zbog toga što imamo rezultate. Ne želimo samo pričati lijepe priče - treba da ostanu djela iza nas i to je naše vođenje politike. Nije cilj da uđemo u vlast da bi samo pričali lijepe priče, da bi ljude samo kritikovali. Mi želimo da uđemo u vlast da preuzmemo dio odgovornosti u samoj vlasti i da na taj način, nakon četiri godine kažemo da imamo rezultate", kazala je Vučinović dodajući da će snaga HGI u novoj tivatskoj vlasti, zavisiti od toga koliku joj podršku budu dali birači jedine hrvatske političke stranke u Crnoj Gori.

Članovi rukovodstva HGI Zvonimir Deković kazao je da je ta stranka obnovila Dom kulture u Donjoj Lastvi gdje se sada kontinuirano odvijaju razne manifestacije "a najznačajnija je stvar da u ovom Domu već sedmu godinu devet mladih Hrvata prima svaki mjesec redovno platu".

Deković koji je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore rekao je da je HGI ovdašnjim Hrvatima "ostala jedina alterntiva i politička stranka".

"Ona će postojati uprkos težnjama da se ponos Hrvata pretopi u nama nepotrebne političke opcije", zaključio je on.

Naglasivši da su predstojeći lokalni izbori u Tivtu 17. aprila veoma važni za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić je podržao HGI kao "autentičnog predstavnika hrvatskih interesa, čuvara hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta i zaštitnika hrvatskih posebnosti, naravno uz uvažavanje naše zajedničke kuće Crne Gore".

"Za pola godine nas čekaju parlamentarni izbori kada ponovo trebamo da pokažemo svoju snagu i kroz tu podršku ojačamo naše partije i nastavimo koalicioni savez i nakon narednih izbora", kazao je Mustafić.

HGI i BS inače, već godinama su u vladajućem savezu sa DPS na državnom nivou. Upućujući čestitke za sve što je HGI za 14 godina učinila na polju zaštite i afirmacije Hrvata u Crnoj Gori, konzul-žerar Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković je istakao da je HGI "stvorila optimalne uslove Hrvatima u Crnoj Gori gdje su autohtoni narod i omogućila njihov opstanak".

"Uspjesi HGI potvrđeni su brojnim i vrlo čestim posjetama hrvatskih dužnosnika u Tivtu i Hrvatima u Crnoj Gori. Zalaganje za evroatlanske integracije, za afirmaciju građanskog, civilnog i socijalnog društva, odnosno vrijednosni i politički stav HGI u potpunosti je kompatibilan sa prijateljskom naklonošću Republike Hrvatske spram Crne Gore. Pred vama su novi veliki izazovi, nove velike mogućnosti i najiskrenije želim da nastavite čvrsto kročiti veličanstvenim putem koji ste utrli", kazao je hrvatski diplomata.

Bonus video: