Himna srušila dogovor, DPS opet u igri

Poslanici nijesu odlučili koji odbor će predlagati kandidate za najviše pravosudne funkcije
10 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 19:50h

Poslanici nijesu usvojili izmjene Poslovnika o radu Skupštine kojima se definiše koje skupštinsko tijelo predlaže parlamentu kandidate za sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta i razmatra predlog o VDT-u.

Članovi parlamenta se nijesu izjašnjavali o izmjenama Poslovnika jer ih je prethodno povukao Aleksandar Damjanović (SNP) koji je i bio njihov predlagač.

Damjanović se na taj čin odlučio nakon što je 42 poslanika podržalo amandmane Andrije Popovića (LP) kojima je predviđeno da se državna himna intonira na konstitutivnom zasjedanju i na početku redovnog proljećnjeg i jesenjeg saziva.

Damjanović je kao razlog za povlačenje predloga naveo to što na sjednici kolegijuma predsjednika Skupštine nije postignut konsenzus o Popovićevom predlogu.

Iako su amandmani LP dobili dovoljnu podršku, prema proceduri, ne mogu stupiti na snagu jer je nakon njihovog usvajanja iz Skupštine povučen osnovni tekst izmjena Poslovnika.

Ukoliko se na kolegijumu predsjednika Skupštine uskoro ne postigne dogovor o izmjenama poslovnika, predlaganja kandidata za sudije Ustavnog suda, četiri člana Sudskog savjeta i proceduru izbora VDT vodio bi Administrativni odbor koji vodi Radivoje Nikčević iz DPS-a. DPS je u početku predlagao da upravo ta nadležnost pripadne Admninistrativnom odboru, ali je od toga odustao jer nije imao podršku nijednog od ostalih poslaničkih klubova.

Predlogom SNP-a koji je podržao i DPS, kao i Rifat Rastoder (SDP) predloženo je da se nadležnost predlaganja sudija Ustavnog suda povjeri Ustavnom odboru koji vodi Ranko Krivokapić (SDP), a sudija Sudskog savjeta i razmatranje predloga za VDT Odboru za politički sistem kojim upravlja Rastoder.

DF, SDP, Pozitivna i manjinske partije su u početku predlagale da sve nadležnosti pripadnu Ustavnom odboru. Međutim, na kolegijumu je dogovoreno da podjelom nadležnosti na dva odbora predstavnici manjinskih naroda dobiju jedno mjesto u Odboru za politički sistem i pravosuđe dok traje procedura izbora kandidata, čime bi razmjer snaga u tom i Ustavnom odboru bio isti. Nakon toga su sve partije, osim Pozitivne, odustale od predloga da Ustavni odbor predlaže sve kandidate.

Milutin Simović iz DPS-a kazao je da je njegova partija željela da sačuva praksu da se izmjene Poslovnika usvoje jednoglasno

„Ustavni odbor je bio nosilac izmjena najvišeg pravnog akta, a to tijelo je utvrdilo način izbora funkcionera u pravosuđu, i logično je da taj Odbor treba da preuzme svu odgovornost u ime parlamenta za konkretna imena za visoke funkcije u pravosuđu“, rekao je Mladen Bojanić iz Pozitivne.

Milutin Simović iz DPS-a kazao je da je njegova partija željela da sačuva praksu da se izmjene Poslovnika usvoje jednoglasno: ”Smatrali smo da tu dobru praksu treba i sada zadržati. Trud koji je DPS uložio se isplatio, uz žaljenje što nije postignut puni konsenzus“.

Goran Danilović (DF) kazao je da je njihov predlog, prema kojem bi kandidate za najviše pravosudne funkcije predlagao Ustavni odbor, imao većinsku podršku. On je saopštio da je nakon toga DPS ustupio jedno mjesto u Odboru predstavnicima manjinskih partija.

„Ne želimo da rušimo načelo da se konsenzusom dogovaramo oko izmjena Poslovnika, ali smatramo da je naš predlog bio bolji i zbog toga ćemo biti uzdržani prilikom glasanja“, rekao je on.

Galerija

Bonus video: