HN: Nije usvojena odluka o budžetu za 2017. SDP: Opstrukcija i šamar Ministarstva finansija građanima

mali smo namjeru da pokažemo građanima ozbiljnost i odgovornost, opredjeljeni da ćemo glasati za budžet opštine", kazala je odbornica SNP-a Danijela Đurović
92 pregleda 3 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.03.2017. 17:15h

Skupština opštine Herceg Novi danas nije usvojila odluku o budžetu za 2017. godinu, jer nisu dobili mišljenje Ministarstva finansija, što su opozicioni odbornici protumačili kao svojevrsnu opstrukciju.

Sjednica je bila prekinuta na skoro dva sata, da bi sačekali mišljenje ministarstva , ali ono nije stiglo.

"Shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti član 35, stav treći, ne može se usvojiti Odluka o budžetu bez pribavljanja mišljenja Ministarstva", objasnio je prije nego što je smijenjen sa funkcije predsjednika Skupštine opštine, Andrija Radman i predložio da se odloži sjednica, jer nema "formalno pravnih preduslova za donošenje odluke".

Špiro Vuković iz Građanskog saveza smatra da mišljenje nije imperativ i da se i bez njega može voditi rasprava o budžetu, a Dragan Šimrak iz SDP je ocijenio da je Radmanov postupak drskost i opstrukcija i šamar Ministarstva građanima Herceg Novog.

Šimrak tvrdi da je malo koja opština u Crnoj Gori imala mišljenje Ministarstva finasija prije usvajanja budžeta.

"Današnje višesatno zasjedanje pokazalo je spremnost opozicije za konstruktivno rješavanje problema. Krajnje je neobično da je opozicija ta koja insistitra i učestvuje u pripremi i izglasavanju budeta opštine, jer je nepisano pravilo da to rade partije koje su na vlasti. Imali smo namjeru da pokažemo građanima ozbiljnost i odgovornost, opredjeljeni da ćemo glasati za budžet opštine", kazala je odbornica SNP-a Danijela Đurović.

"Spremni smo da preuznemo odgovornost o daljem postupku u skladu sa zakonom i statutom kako bismo vratili u pravni tok rad skupštine. Svakako je to budžet, ta sjednica je otvorena, zbog opstrukcije , sada već bivšeg predsjednika SO Andrije Radmana, nemamo predsjedavajućeg, ali ćemo to vrlo brzo rješiti", poručila je Đurović.

Bonus video: