HN: Različito tumačenje DPS i opozicije ko i pod kojim uslovima može sazvati sjednicu

Vijesti nezvanično saznaju da se opozicioni odbornici koji su inicirali i smijenili predsjednika SO Andriju Radmana, još nisu usaglasili da li će u ponedjeljak održati sjednicu SO u kojoj od 34 imaju 21 odbornika, iako skupštinska služba nije dostavila pozive i materijal za sjednicu
0 komentar(a)
Opština HN, Foto: Slavica Kosić
Opština HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.03.2017. 18:59h

Neizvjesno je da li će u ponedjeljak biti održana sjednica SO Herceg Novi na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik lokalnog parlamenta, nakon što je u utorak Andrija Radman(DPS) razriješen sa te funkcije. Jedina kandidatkinja za čelno mjesto lokalnog parlamenta je nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić.

Inicijativu za hitni saziv sjednice podnijelo je 15 opozicionih odbornika i ona je u četvrtak predata u službu Skupštine.

Iz Ministarstva javne uprave - Direktorata za lokalnu upravu, čije je mišljenje tražio Deragan Janković koji obavlja funkciju predsjednika Opštine, saopšteno da nisu ostvareni zakonski uslovi da podnosioci zahtjeva sazovu sjednicu.

“Nije predviđena mogućnost zakazivanja sjednice po hitnom postupku od strane odbornika, odnosno to pravo isključivo pripada predsjedniku Skupštine “, navedeno je u mišljenju Direktorata za lokalnu upravu koje je potpisla ministarka Suzana Pribilović. Janković podsjeća da nakon razrješenja Andrije Radmana nije izabran novi predsjednik koji bi mogao sazvati sjednicu.

“Skupštinu može sazvati podnosilac zahtjeva odnosno inicijative u slučaju kada predsjednik Skupštine ne sazove Skupštinu u zakonom predviđenom roku, što se u konkretnom slučaju Herceg Novog ne može primijeniti. Jer je Skupština dana 14.03.2017. godine razriješila predsjednika Skupštine, što znači da od predsjednika Skupstine nije bilo moguće zahtijevati sazivanje Skupstine. Samim tim nisu ni ostvareni zakonski uslovi da podnosioci zahtjeva odnosno inicijative sazovu Skupstinu opštine”, objašnjavaju u Direktoratu.

“Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa situaciju kada bi napr.u toku mandata skupštine predsjednik umro.Da li bi tada nastupila blokada rada skupštine, kako tumače DPSovi funkcionerI ? Primjenio bi se institut „shodne primjene propisa “ tj.analogna primjena normi koje u sličnim situacijama zakon uređuje.Suština je da imate skupštinsku većinu i da ista ima pravo sazvati sjednicu skupštine i odrediti predsjedavajućeg do imenovanja novog predsjednika.Svako drugačije tumačenje je pravno sljepilo,koje ovdje ima za cilj očuvanje vlasti jedne partije u Herceg Novom”, tvrdi nezavisni odbornik i funkcioner GP URA Milovan Baždar. .

Uvjeren je da je riječ “o nastojanju DPS-a da preko svojih funkcionera na lokalnom i državnom nivou blokira rad hercegnovske Skupštine u kojoj DPS više ne čini političku većinu”.

“Nije cilj zakona da se blokira rad Skupštine”, izjavio je prof.dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i pravne studije je, u emisiji “U žiži” na Novi TV. Objašnjava da “kada SO nema predsjednika, kao u slučaju Herceg Novog , a zakon nije eskplicitno predvidio razlog zašto ga nema, koristi se analogija i pravna tumačenja kojim se obezbjeđuje cilj zakona, a to je funkcionisanje Skupštine.Pravnički je neprihvatljivo da tumačimo zakon na način da blokiramo rad neke Skupštine”, tvrdi Blažić.

Vijesti nezvanično saznaju da se opozicioni odbornici koji su inicirali i smijenili predsjednika SO Andriju Radmana, još nisu usaglasili da li će u ponedjeljak održati sjednicu SO u kojoj od 34 imaju 21 odbornika, iako skupštinska služba nije dostavila pozive i materijal za sjednicu .

Bonus video: