HNV opet igračka u rukama HGI

Prema Zakonu o pravima manjina, nacionalna vijeća su glavni društveni reprezent interesa određene manjinske zajednice u Crnoj Gori i ne bi trebala biti pod političkom kontrolom bilo koje stranke, što se međutim za HNV ne može re
85 pregleda 4 komentar(a)
Tivat Grad, Foto: Siniša Luković
Tivat Grad, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.07.2017. 15:26h

Elektronska Skupština za izbor članova novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore održana je u subotu u Tivtu.

Prema Zakonu o pravima manjina, nacionalna vijeća su glavni društveni reprezent interesa određene manjinske zajednice u Crnoj Gori i ne bi trebala biti pod političkom kontrolom bilo koje stranke, što se međutim za HNV ne može reći jer je ono već godinama pod direktnim uticajem jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori – Hrvatske građanske inicijative (HGI).

To je minulog vikenda nastavljano i izborom novog saziva HNV u kome opet ubjedljivu većinu čine aktivisti, članovi i visoki funkcioneri HGI. Elektorskoj skupštini koja je održana u prostorijama Doma kulture u Donjoj Lastvi, prisustvovala su 42 od ukupno 43 prijavljena elektora. Oni su tajnim glasanjem, izabrali 15 članova novog sastava HNV čiji će mandat trajati četiri godine. Za čanove HNV izabrani su Zvonimir Deković, Ilija Janović, Ljerka Sindik, Mato Krstović, Ivan Dragičević, Tamara Mandić, Svjetlana Zeković, Dijana Milošević, Marin Čaveliš, Zrinka Velić, Josip Gržetić, Frano Ercegović, Radovan Marić, Tanja Grabić i Vladimir Marvučić. Od njih najmanje 13-toro su članovi ili funcioneri HGI. Novi sastav HNV-a svoju konstitutivnu sjednicu održaće 15.jula kada će između sebe birati i novog predsjednika. Do sada je na toj funkciji bio član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković koji u posljednje vrijeme sve otvorenije javno demonstrira svoje krajnje desničarske političke stavove i čak propagira neoustaštvo na društvenim mrežama o čemu su “Vijesti” već pisale.

Bonus video: