Hoće li DPS sa Novom i SNP zbog Nikolića?

SNP uvažava SNS kao vladajuću stranku u Srbiji i “tako se prema njoj i odnosi”
216 pregleda 30 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Boris Pejović
Tomislav Nikolić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2015. 05:52h

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) nagovjestili su da bi mogli podržati predlog da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bude proglašen počasnim građaninom Berana, dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) tvrde da će se o tome izjasniti kada budu vidjeli zvanični predlog.

Šef DPS-a Milo Đukanović blisko sarađuje sa liderom naprednjaka i srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem čiji je Nikolić bio partijski šef dok nije podnio ostavku na tu funkciju kada je izabran za predsjednika Srbije.

Inicijativu za dodjelu titule počasnog građanina Nikoliću pokrenuli su odbornici Nove srpske demokratije, koja sa SNP-om čini vlast u Beranama. Iz beranskog odbora DPS-a “Vijestima” je nezvanično saopšteno da će u toj partiji sačekati inicijativu u pisanoj formi.

„Želimo da budemo obaviješteni pisanim putem, a onda ćemo se u partiji odrediti prema tome, u suret sjednici lokalnog parlamenta”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

U beranskom SNP-u tvrde da je inicijativa veoma ozbiljna, navodeći da posebno treba imati u vidu činjenicu da Crna Gora sa Srbijom ima tradicionalno prijateljske i bratske odnose.

„Opštinski odbor SNP Berane će u narednih nekoliko dana na svojim partijskim organima razmotriti inicijativu i tim povodom zauzeti stav o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, navode u beranskom SNP-u, ističući da partija Srđana Milića uvažava Srpsku naprednu stranku kao vladajuću stranku u Srbiji i “tako se prema njoj i odnosi”. SNP je do sada u Srbiji imao blisku saradnju sa Deokratskom strankom.

Predsjednik SO Berane Goran Kiković, koji je uz Radojicu Živkovića predlagač inicijative, kazao je da će ona biti formalizovana krajem mjeseca i da očekuje da sigurno bude prihvaćena u lokalnom parlamentu: „Za osamnaest odbornika sam siguran, a mislim da će je podržati svih 35 predstavnika u lokalnom parlamentu”.

Ukoliko inicijativa bude prihvaćena, priznanje Nikoliću bilo bi uručeno povodom Dana opštine 21. jula. Titule počasnih građana Ulcinja nedavno su dobili albanski premijer Edi Rama i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, ali je ta odluka donijeta bez izjašnjavanja lokalnog paramenta.

Bonus video: