Hoće li Đukanović pokušati da potisne Markovića: Više od Vujanovića, manje od Vučića

Direktorka Politikon mreže Jovana Marović, takođe je rekla da će se Đukanović češće sastajati sa stranim zvaničnicima od Vujanovića
373 pregleda 18 komentar(a)
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2018. 06:52h

Novoizabrani predsjednik države Milo Đukanovićsada kada se vratio na funkciju ponašaće se kao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - pokušaće da iz javnosti potisne premijera Duška Markovića, uticaće više od njega na institucije, uprkos tome što je prema Ustavu, moć u rukama predsjednika Vlade.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” iz civilnog sektora.

Đukanović je odmah nakon pobjede na izborima iskoristio priliku i sastao se sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Federikom Mogerini, iako još nije stupio na funkciju predsjednika.

Iz nevladinog sektora tvrde da će se takve situacije gledati sve češće i da će Đukanović svakako biti prisutniji u javnosti od svog prethodnika Filipa Vujanovića.

“To je već počelo, iako Đukanović ni formalno još nije sjeo u fotelju predsjednika države. Vjerujem da ćemo ubrzo imati istu situaciju kao u Srbiji sa Aleksandrom Vučićem, odnosno da će predsjednik pokušati i u značajnoj mjeri uspijevati da vlada čitavim sistemom, sa razlikom što Đukanović nema tu neutaživu glad za medijskom pažnjom kao Vučić, pa neće biti pojavno sveprisutan. Đukanović je sebe odavno poistovjetio sa državom a institucije poštuje samo onoliko koliko one prate njegov interes, tako da će on i njegovi formalni i neformalni savjetnici imati više moći nego nosioci izvršnih funkcija u Vladi”, kazala je za “Vijesti” direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Direktorka Politikon mreže Jovana Marović, takođe je rekla da će se Đukanović češće sastajati sa stranim zvaničnicima od Vujanovića.

“Uzimajući u obzir prethodni Đukanovićev mandat na čelu države, ali i njegov nedavni susret kao novoizabranog predsjednika sa visokom zvaničnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, koji je prethodio njenom sastanku sa premijerom Markovićem, možemo očekivati da će biti prisutniji u medijima i na zvaničnim sastancima od svog prethodnika. Iako bi u skladu sa odredbama Ustava moć trebalo da je koncentrisana u ‘rukama’ premijera, u Crnoj Gori to nije tako već je moć tamo gdje je Đukanović, bilo da je to funkcija predsjednika, premijera, ili predsjednika vladajuće partije”, kazala je Marovićeva.

Podsjetila je da Đukanović nije u obavezi da se povuče sa mjesta predsjednika partije, jer ne postoji takvo obavezujuće ponašanje po Ustavu i zakonu.

Dodala je da bi to pitanje svakako trebalo regulisati zakonom:

“U regionu smo imali različita shvatanja i postupanja novoizabranih predsjednika u odnosu na ovo pitanje. Zadržavanjem pozicije predsjednika partije, šef države ima veću političku moć, kontroliše mehanizam stranačkog odlučivanja, pa samim tim ima i veću kontrolu u odnosu na rad izvršne i zakonodavne vlasti”, kazala je Marovićeva “Vijestima”.

Ona navodi da predsjednik po Ustavu predstavlja Crnu Goru, samim tim sve njene građane, pa ne bi trebalo da predstavlja i stranku koju podržava samo dio građana.

“Uostalom, sam Đukanović nam je svima sa brojnih bilborda poručivao da će biti predsjednik svih građana, pa bi trebalo da se povuče sa mjesta predsjednika partije kako bi to svoje obećanje i ispunio”, navela je Marovićeva.

Uljarevićeva je kazala da Đukanović sada dobija priliku da viđa strane zvaničnike jer je iz tih susreta bio isključen, kao i da bude proaktivniji u institucionalnim okvirima nego što je to bio kad je vladao iz sjenke.

“Konačno, ovim šalje poruku da se nije penzionisao što se tiče državnih funkcija, a nju će slojevito čitati njegovi saradnici i sljedbenici, ali i protivnici”, ocijenila je Uljarevićeva.

Đukanovićev povratak, kaže ona, već je uticao na podizanje tenzija u društvu.

“A treba očekivati je da će se taj trend nastaviti imajući u vidu radikalnu pretorijansku gardu koja se utrkuje u dokazivanju kroz obračune sa onima koji njemu nijesu po volji”, saopštila je direktorka CGO.

Predsjednik partije ili svih građana

Uljarevićeva je ocijenila i da bi povlačenjem sa pozicije predsjednika partije Đukanović makar deklarativno pokazao da je predsjednik svih građana, kakvim se predstavljao tokom partije kroz jedan od slogana.

“To je, inače, praksa razvijenih demokratija. Međutim, nije realno očekivati da se to zaista i desi, jer bi time oslabio sopstvene poluge moći, ali i otvorio prostor u samom DPS-u za intenziviranje unutrašnjih sukoba, tako da su do daljeg

DPS i Đukanović osuđeni jedni na druge”, kazala je ona.

Zna se ko je glavni, a ko je posluga

Iz Demokratskog fronta (DF) kažu da se relacije i odnos u DPS-u nikada nisu previše mijenjali, što je, kako kaže poslanik tog političkog saveza Jovan Vučurović, posebno bilo vidljivo za vrijeme dok je premijer bio Igor Lukšić.

“I tada se, kao i sada, vodila neka velika polemika i postavljale su se slične dileme o odnosima, rasporedu moći u DPS, i slično. A istina je da - kad Đukanović nešto odluči u DPS-u, tu se sve završava”, rekao je Vučurović.

U DPS-u se, kaže, odlično zna redosljed: “Glavni je Đukanović a ostali, bez obzira na stranačku hijererhiju, su tu da rade i slušaju, a sve se to pokazalo i na predsjedničkim izborima. Dakle, postoji osoba koja je alfa i omega, a ostali su samo posluga. Tu se završava sva priča, i autoritet funkcija ne znači ništa, ‘zvao se’ neko u DPS-u premijer, poslanik, ministar, član predsjedništva ili Glavnog odbora. I to svi u DPS-u znaju, i svi su pristali na te uloge, tako da ti veliki zapleti i dileme djeluju smiješno”, kazao je Vučurović.

Bonus video: