Hoće popisne formulare na albanskom

Nacionalni savjet Albanaca optužio je Monstat da diskriminiše albanski narod u Crnoj Gori zbog toga što popisnog materijala nema na albanskom jeziku.
50 pregleda 0 komentar(a)
Popis, Foto: Arhiva Vijesti
Popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.03.2011. 19:27h

“Nedopustivo je i u suprotnosti sa ustavom i međunarodnim konvencijama da upitnika i ostalog popisnog materijala za popis stanovništva nema i na albanskom jeziku, kao što je to bilo prilikom ranijih popisa. Za nas Albance je to akt diskriminacije i potpuno neprihvatljivo. Zato tražimo od Monstata da što prije otklone ovaj propust, jer u suprotnom mi ne možemo biti odgovorni za eventualne posljedice”, piše u saopštenju Nacionalnog savjeta Albanaca.

Dodaje se, da poseban problem predstavlja to "što se naša dijaspora ne može izjasniti o identitetskim pitanjima kao što su nacionalna i vjerska pripadnost i maternji jezik".

“Ovakvim postupkom imaćemo popisnu dijasporu ali bez identiteta, što je apsurdno. Zato tražimo od Monstata da eliminiše ovu diskriminaciju našeg naroda i omogući popis bez ograničenja za sve građane pa i one koji privremeno borave u inostranstvu”, tvrde u Nacionalnom savjetu Albanaca..

Dodali su da uznemirava činjenica da broj popisivača nije u skladu sa nacionalnom strukturom kao i "jednostrano izjašnjavanje javnog servisa".

Bonus video: