Hojt Brajan Ji: Prelazna Vlada riješila razlike

On je ocijenio da je 2016. veoma važna godina za Crnu Goru, s obzirom na to da je proslavila 10. godišnjicu nezavisnosti
5 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.06.2016. 12:21h

Formiranjem vlade izbornog povjerenja, Crna Gora daje dobar primjer za snažniju pluralističku demokratiju u zemlji, naglasio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt dipartmenta Hojt Brajan Ji.

Hojt Ji je čestitao političkim strankama koje su dale doprinos postizanju istorijskog sporazuma, koji bi trebalo da otvori put za održavanje slobodnih i fer izbora.

“To je i dobar primjer za političke stranke u Crnoj Gori da postoje načini da se riješe razlike i da se sarađuje za zajedničko dobro, da se crnogorski narod ne bi suočavao sa zastojima, stalnim sukobima, već da se nađe zajednički jezik na putu ka onom što zemlja i narod žele, a to je da Crna Gora bude u NATO-u, u Evropskoj uniji sa snažnom ekonomijom. Takođe je dobar primjer za region, s obzirom na da se druge zemlje na Zapadnom Balkanu suočavaju ne sa identičnim, ali sa sličnim problemima kada je riječ o pronalaženju zajedničkog jezika opozicije i vladajućih stranaka”, rekao je Hojt Ji za Glas Amerike, prenosi portal RTCG.

On je ocijenio da je 2016. veoma važna godina za Crnu Goru, s obzirom na to da je proslavila 10. godišnjicu nezavisnosti.

“Veoma mi je drago što sam mogao da prisustvujem proslavi u Podgorici prije par nedjelja. Takođe je dobila pozivnicu da se pridruži NATO-u i kao što znate, premijer Đukanović je ranije ovog mjeseca bio u sjedištu NATO-a gdje je potpisivan protokol o pristupanju i kasnije, u julu, Crna Gora će imati status posmatrača na samitu u Varšavi”, kazao je Hojt Ji.

SAD, kako je dodao, smatraju da je to veoma značajan napredak.

“To je znak da su reforme, koje je Crna Gora sprovela tokom prethodnih, a naročito prošle godine, daju rezultate i da vrijedi nastaviti dosadašnji naporan rad. Snažno vjerujemo da je Crna Gora na pravom putu, želimo da nastavimo da sarađujemo sa njom i nadamo se da će ona u saradnji sa nama i drugim saveznicima nastaviti proces reformi, da jača vladavinu prava, druge instistucije, poslovni ambijent da bi i dalje imala svijetlu budućnost”, poručio je Hojt Ji.

Bonus video: