Hrvatska traži razgovore o Prevlaci, prije nego se odluče za arbitražu: Međudržavna komisija na pauzi od 2015. godine

“Hrvatska smatra da bilateralne pregovore treba nastaviti, te da još ima prostora i vremena za postizanje sporazuma o razgraničenju"
5075 pregleda 31 komentar(a)
Darmanović, Foto: Boris Pejović
Darmanović, Foto: Boris Pejović

Međudržavna komisija Hrvatske i Crne Gore za rješavanje pitanja Prevlake posljednji put se sastala prije četiri godine. Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova su za Deutche welle kazali da se od 2015. nije radilo na rješavanju graničnog spora između dvije države.

“Hrvatska i Crna Gora još nisu usaglasile način kako doći do konačnog razgraničenja. Taj zadatak povjeren je međudržavnoj komisiji za rješavanje otvorenog graničnog pitanja, koja je posljednji sastanak održala 2015. kada se razgovaralo i o mogućnosti da o sporu odluči Međunarodni sud”, kazali su iz hrvatskog ministarstva, navodeći da treba raditi na konačnom dogovoru.

“Hrvatska smatra da bilateralne pregovore treba nastaviti, te da još ima prostora i vremena za postizanje sporazuma o razgraničenju. Ako to ipak ne bude moguće, države bi trebalo da se vrate ideji obraćanja nekom stalnom međunarodnom pravosudnom tijelu, kao što je Međunarodni sud”.

Dvije države su 2002. godine sklopile Privremeni sporazum, prema kojem je Hrvatskoj pripao kopneni dio Prevlake, odnosno rt Oštro i uzan pojas mora, a Crnoj Gori ostali dio ulaza u Bokokotorski zaliv. U Strategiji proširenja koja je predstavljena prošle godine, Evropska komisija je upozorila da će rješavanje graničnih problema biti jedan od uslova zemljama Zapadnog Balkana za ulazak u EU. Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova tvrde da Crna Gora koristi sve diplomatske mehanizme za rješavanje graničnog spora.

“Vlada planira da kroz novu strategiju upravljanja granicama definiše i ovo pitanje i formira novu interresornu komisiju koja će sagledati kako politički, tako i pravno-tehnički ugao ovih odnosa, te predložiti rješenja koja će ići u pravcu dugoročnog rješavanja ovog pitanja”, bilo je sve što su rekli iz crnogorskog Ministarstva, naveli su iz resora koji vodi Srđan Darmanović.

Bonus video: