Husović: Kandidat za predsjednika da bude nestranačka ličnost

Lider Bošnjačke stranke tvrdi da nisu razmatrali hoće li podržati lidera Demokratske partije socijalista ako se kandiduje, a odluku o tome donijeće poslije lokalnih izbora koji se održavaju 26. novembra
238 pregleda 58 komentar(a)
Milo Đukanović, Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2017. 06:46h

Manjine će zajedno odlučiti kome će dati podršku na predstojećim predsjedničkim izborima, kazao je potpredsjednik Vlade i lider Bošnjačke stranke Rafet Husović.

"Mislim da bi ljekovito bilo da imamo nestranačku ličnost za kandidata koji će pobijediti. Ako se procijeni da takvog nema, onda je moguća Đukanovićeva kandidatura”, kazao je Husović u intervjuu za bosanski “Avaz”.

On tvrdi da nisu razmatrali hoće li podržati lidera Demokratske partije socijalista ako se kandiduje, a odluku o tome donijeće poslije lokalnih izbora koji se održavaju 26. novembra.

Husović smatra da je nerealno da iz njegove stranke imaju kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima koji bi mogao pobijediti.

"Mi ćemo podržati kandidata koji bude na tragu naših principa, o nezavisnoj, građanskoj, multietničkoj i multivjerskoj državi Crnoj Gori, na putu ka zapadnim integracijama”, kazao je on.

On je za bosanske medije pojasnio i zašto je odbio ponudu opozicije, koja mu je poslije parlamentarnih izbora ponudila da uz njihovu podršku formira vladu.

"Bilo je tih priča, nakon prošlih parlamentarnih izbora, da se BS nudi više ministarstava, pa čak i premijersko mjesto. Za nas to nije bilo prihvatljivo jer se išlo nauštrb principa na kojima počivamo, posebno NATO integracija. Ne bi ni bilo prirodno da neko ko ima tri posto glasova vodi državu. Te 'premijerske' ponude odbili smo glat”, kazao je on.

Bonus video: