Husović prijavio novi stan, zgrada bez dozvole

Lider BS-a ispunio obećanje dato “Vijestima” i odobrio uvid Agenciji u njegove bankarske račune. Smijenjena predsjednica HGI prijavila prihode iz stranke, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Vlade
4216 pregleda 4 komentar(a)
Husović, Foto: Boris Pejović
Husović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Rafet Husović zamijenio je veći stan za manji, stoji u imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije. On je, takođe, ispunio obećanje i odobrio Agenciji uvid u svoje bankarske račune.

Evropska komisija prošle godine je spočitala Vladi što je samo polovina njenih članova dala saglasnost za uvid u bankarske račune Agenciji.

S obzirom na to da je bio jedan od onih koji nisu odobrili uvid, Husović je u decembru prošle godine kazao “Vijestima” da će to ispraviti u sljedećem kartonu, što je i uradio.

Bolji rezultat će biti i zahvaljujući ministarki ekonomije Dragici Sekulić, koja je takođe promijenila mišljenje i odobrila uvid u svoje račune.

Kada je u pitanju nepokretna imovina, lider Bošnjačke stranke je prijavio da više nije vlasnik stana od 90 metara kvadratnih koje je dobio pod povoljnim uslovima od države. Taj stan je dobio 2016. za nepunih 14.200 eura kredita koji je otplaćivao u ratama od 60 eura mjesečno.

“Dan” je prošle godine objavio da je ovaj stan prodao za 80.000 eura Mrđanu Kovačeviću, koji je bio osuđen zbog pokušaja ubistva.

U novom kartonu prijavio je da je od juna prošle godine vlasnik stana na Starom aerodromu od 74 metra kvadratna.

Kao vlasnik zgrade upisan je, prema katastarskim podacima, Sadrija Dacić, a među teretima se navode prekoračenje dozvole i da investitor nije pribavio upotrebnu dozvolu. Husović živi sa suprugom Jasminom, a ima dvoje djece Enesa i Sanru Husović Dacić. On je od ranije vlasnik kuće od 180 i gotovo 540 metara kvadratnih pašnjaka. Njegova mjesečna primanja u Vladi su iznosila u prosjeku 1.615 eura. Njegova supruga prima naknadu iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja od 336 eura. Husovići su vlasnici akcija u osam akcionarskih društava.

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović prijavila je da mjesečno zarađuje malo više od 2.250 eura. Osim ministarske plate od 1.680 eura i 77 naknade, ona je kao predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) prihodovala još 300, a još 200 eura mjesečno kao članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća. Vučinović je smijenjena početkom februara sa čela HGI.

Pretprošle godine dobila je stan od 59 metara kvadratnih od Vlade, a vlasnici su od ranije stana od 160 i garaže od 28 metara kvadratnih koje je naslijedio njen suprug Gracija.

Uz to je suvlasnik dvije ruševine, porodične stambene zgrade od 42 i 95 metara kvadratnih, velikog zemljišta i dvije nepokretne imovine od 20 i 325 metara kvadratnih koje su navedene pod “ostalo”.

Supružnici su vlasnici akcija u pet kompanija, a ministarka vozi “folksvagen pasat” iz 2005. a suprug posjeduje plovilo “pasaru” iz 1987. Ministarka je odborila Agenciji uvid u njene bankarske račune.

Bonus video: