Husović: Regionalizacija je ekonomska potreba sjeverne regije

Na Kongresu BS-a nije bilo nikoga iz DPS-a. Husović nije želio da komentariše nedolazak
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 16:19h

Lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović ponovo je izabran za predsjednika te stranke na današnjem partijskom kongresu u Podgorici.Husović je bio i jedini kandidat za tu funkciju.Izabran je i novi Glavni odbor, a usvojeni su i novi program i statut.Husović je u uvodnom izlaganju na Kongresu kazao da BS i bošnjački narod imaju povjerenje u ovakvu viziju Crne Gore i očekuju da im na tu privrženost država uzvrati povjerenjem, odnosno da ravnopravnost iz zakona postane dio stvarnosti.

Husovića ne brine to što koalicioni partneri u državnoj vlasti - DPS i SDP - ne podržavaju ideje njegove partije o podjeli Crne Gore na tri regiona i promjeni državnih simbola tako što bi se makla hrišćanska obilježja iz njih.

“Ako ste dobro pratili vidjeli ste da i oni hoće regionalizaciju ali na njihov način. Tako da smatramo da ćemo se dogovoriti za to pitanje”, kazao je Husović novinarima u pauzi Kongresa BS-a.

Neke agencije nepotrebne

Njegova partija pod regionalizacijom podrazumijeva ekonomsku regionalizaciju. Husović ističe da pokušavaju da doprinesu povećanju ekonomskog standarda na sjeveru jer tamo većinom žive Bošnjaci.

Iako regionalizacija znači novu administraciju i dodatno trošenje novca, Husović smatra da Crna Gora taj novac može naći ukidanjem “nepotrebnih agencija i institucija”.

”Ako država odluči da pomogne sjeveru, može da zbog te administracije ukine neke od tih agencija koje su nam stvarno nepotrebne i da formiraju agenciju ili neki drugi nivo vlasti vezano za sjever”, naveo je Husović.

Nema grba simbola u kućama Bošnjaka?

Na pitanje novinara koje su to nepotrebne agencije, Husović nije želio direktno da odgovori već je naveo da, ako se bira između agencije i sjevera, treba izabrati sjever.

“Jednostavno treba neku od tih agencija ili jedan dio oformiti u neku drugu vrstu i pokušati da pomognemo sjeveru. Vidite i sami, bez razvoja sjevera nema više razvoja ni centra ni primorja”, kazao je Husović.

Odgovarajući na pitanje da li misli da može obezbijediti podršku tri petine upisanih birača, koji bi na referndumu trebalo da glasaju za promjenu državnih simbola, Husović je kazao da očekuje da se radi na tome:

“Jer smo rekli da ako hoćemo da se osjećamo dobro, da simboli budu prisutni u našim stanovima, kućama, ta vjerska obilježja treba da se uklone”.

To je, tvrdi on, proces koji smatra da će ubrzo biti i realnost.

Nove opštine

Husović bi danas, na drugom Kongresu partije, trebalo da bude izabran za ponovnog predsjednika Bošnjačke stranke jer je jedini kandidat za tu funkciju. Delegati Kongresa izabraće i novi Glavni odbor, koji će imati 77 članova.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović (SDP ponovio je da je za regionalni razvoj ali protiv novih teritorijalnih podjela

Obraćajući se prisutnima na Kongresu, Husović je kazao BS i bošnjački narod imaju povjerenje u ovakvu viziju Crne Gore i očekuju da im država uzvrati povjerenjem: “Da ravnopravnost iz zakona postane dio stvarnosti”.

Položaj bošnjačkog naroda je, tvrdi Husović koji je u Vladi ministar bez portfelja, potrebno unaprijediti, njihovo prisustvo u institucijama vlasti mora biti veće, a uticaj djelotvorniji.

On je poručio da BS želi decentralizaciju vlasti jer je trenutno “neefikasna, neekonomična i prilično otuđena od građana”.

“Mislimo da treba raditi na novoj administrativno-teritorijalnoj organizaciji države i osnivanju novih opština. Zalažemo se za formiranje tri regiona u Crnoj Gori, u granicama prepoznatim Zakonom o regionalnom razvoju”, rekao je Husović.

Husović i ostali predstavnici manjinskih partija koje su govorile na skupu, istakli su da su pomogli Crnoj Gori da stekne nezavnisnost u maju 2006

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović (SDP) govoreći na Kongresu ponovio je da je za regionalni razvoj ali protiv novih teritorijalnih podjela i da je Crna Gora “jedna jedina i nedjeljiva”.

Pozdrav iz Turske

Predstavnik albanske partije Perspektiva Vaselj Siništaj je rekao da će novih opština biti, iako je Vlada odlučila suprotno, jer je to “naše pravo i evropski standard”.

Ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša koji je kazao da je sada važno vrijeme za manjinske narode u Crnoj Gori.

“Važan projekat je mehanizam autentične zastupljenosti manjinskih naroda u parlamentu Crne Gore. Ono što je bilo stiglo u Veneciju moraće na reviziju”, istakao je Dinoša.

Nada se da će subjekti koji odlučuju imati u vidu ono što budu predlagale manjinske stranke u Crnoj Gori.

Portparol Socijalističke narodne partije Mijomir Vojinović rekao je da je stav te stranke da se u svakoj narednoj Vladi Crne Gore mora naći mjesta za autentične političke predstavnike nacionalnih manjina bez obzira na broj osvojenih mandata.

Husović je još naveo da se BS zalaže za Sandžak kao prekograničnu regiju, sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala, otvorenu za saradnju i jačanje ekonomskih i kulturnih veza, organizacija, privrednih subjekata i lokalnih samouprava unutar ove regije.

Sema Ozdemir Predstavnica Turske AK partije, na čijem čelu je Radžep Tajip Erdogan, a koja je nedavno pobijedila na parlamentarnim izborima u toj zemlji, prenijela je pozdrave predsjednika i najavila jačanje saradnje dvije partije.

BS podržava evropske i evroatlantske integracije Crne Gore. Husović i ostali predstavnici manjinskih partija koje su govorile na skupu, istakli su da su pomogli Crnoj Gori da stekne nezavnisnost u maju 2006.

Nije bilo nikoga iz DPS-a

Na Kongresu BS-a nije bilo nikoga iz DPS-a. Husović nije želio da komentariše nedolazak već je objasnio da se juče čuo sa predsjednikom najjače partije Milom Đukanovićem koji je izrazio žaljenje što ne može doći, jer danas putuje.

“Ali je rekao da će biti neko od potpredsjednika. Međutim, vidjeli ste sami, niko nije bio tu”, kazao je Husović novinarima.

Gosti na Kongresu bili su predstavnici Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demokratske unije Albanaca, Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Građanske inicijatve, Hrvatske građanske inicijative. Bili su predstavnici prijateljskih političkih partija iz zemalja regiona, kao i iz vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AK). Kongresu su prisustvovali i ambasadori i predstavnici Misija i ambasada u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: