Husović treba da sasluša Sijarića

“Bošnjaci su učestvovali u lokalnoj vlasti koja ima loše rezultate, duguje plate i pored velike podrške centralnih vlasti, a pri tome nemaju nijednu ozbiljniju funkciju. Zato ne žele da snose odgovornost za loše rezultate, a odluka im je olakšana jer nije ni dramatična, jer njihov izlazak neće ugroziti većinu”, smatra Raonić
95 pregleda 13 komentar(a)
Rafet Husović, Bošnjačka stranka, Foto: Facebook
Rafet Husović, Bošnjačka stranka, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.12.2016. 20:26h

Najava bijelopoljskog odbora Bošnjačke stranke da će od stranačkog vrha tražiti raskid koalicije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) potvrđuje ozbiljno nezadovoljstvo unutar stranke Rafeta Husovića, smatra programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić. Iako je bijelopoljski odbor, uz onaj u Rožajama, jedan od najjačih odbora Bošnjačke stranke, Raonić smatra da nezadovoljstvo u tom odboru neće uticati na partijsko jedinstvo.

“Rešad Sijarić, koji vodi odbor, nije bio servilan poslanik i to je pokazao glasanjem za naknade za majke sa troje i više djece. Zato ove glasove nezadovoljstva treba ozbiljno saslušati, posebno u trenucima kada se usvaja budžet i mijenjaju zakoni iza kojih je Sijarić lično stojao. BS je jedna od rijetkih stranaka koja je uspjela da pokaže da zna kako da se amortizuju nezadovoljstva, pa u krajnjem ishodištu, ne treba očekivati dešavanja kao u nekim drugim strankama”, kazao je on.

Sijarić je u subotu najavio da će Glavnom odboru stranke uputiti predlog raskida koalicije na državnom nivou. Bijepoljski odbor je istovremeno raskinuo koaliciju sa DPS-om u tom gradu i zamrznuo sve funkcije tog stranačkog organa. Prema tvrdnjama Sijarića, odbor je raskinuo koaliciju u Bijelom Polju zbog neravnopravne raspodjele funkcija u tom gradu. On je tada podsjetio da su vlast nakon raskida koalicije DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP) činili BS i DPS, kao i da su predsjednik, potpredsjednik, predsjednik Skupštine i sekretar Opštine iz redova DPS-a. Sijarić je upozorio i da Bošnjačka stranka faktički nije imala nijednu funkciju izuzev sekretara sekretarijata i zamjenika, iako je očekivala da joj budu ustupljena neka mjesta nakon što je SDP napustio vlast. Odluka BS da napusti vladajuću koaliciju neće ugroziti vlast u Bijelom Polju jer DPS sa 19 odbornika i dva predstavnika Socijaldemokrata ima većinu u lokalnom parlamentu. Raonić smatra da predstavnici BS ne žele da snose odgovornost za loše upravljanje gradom.

“Bošnjaci su učestvovali u lokalnoj vlasti koja ima loše rezultate, duguje plate i pored velike podrške centralnih vlasti, a pri tome nemaju nijednu ozbiljniju funkciju. Zato ne žele da snose odgovornost za loše rezultate, a odluka im je olakšana jer nije ni dramatična, jer njihov izlazak neće ugroziti većinu”, smatra Raonić.

Bonus video: