I Crna Gora je pod pritiskom Rusije

Njih dvojica su u autorskom teksu objavljenom na američkom "Foks Njuzu" naveli da NATO treba da nastavi širenje na, prije svega Gruziju, pa onda i ostale aspirante, te da bi odustajanje od proširenja samo podstaklo Putinov “apetit za izazivanje nevolja”
21 komentar(a)
Džefri Gedmin, Foto: Radaris.com
Džefri Gedmin, Foto: Radaris.com
Ažurirano: 01.09.2015. 20:00h

Crna Gora je, uz Gruziju, Ukrajinu, Moldaviju i Makedoniju pod pritiskom Rusije a da bi se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu uskratila prilika da podrije bezbjednosni poredak u Evropi NATO za te zemlje mora osmisliti novu strategiju, ocijenili su bivši predsjednik "Slobodne Evrope" Džefri Gedmin i direktor američkog "Merilin Centra za studije bezbjednosti" Geri Šmit.

Njih dvojica su u autorskom teksu objavljenom na američkom "Foks Njuzu" naveli da NATO treba da nastavi širenje na, prije svega Gruziju, pa onda i ostale aspirante, te da bi odustajanje od proširenja samo podstaklo Putinov “apetit za izazivanje nevolja”.

Gedmin i Šmit navode i da se sve zemlje koje žele članstvo u alijansi nalaze u teškim okolnostima i pod pritiskom Rusije.

"Da bi zatvorio mogućnost da Putin podrije postojeći bezbjednosni poredak u Evropi, NATO mora osmisliti novu strategiju za zemlje koje žele članstvo. Gruzija, Ukrajina, Crna Gora, Moldavija, i Makedonija svi se nalaze u teškim okolnostima, geografskim i unutrašnjim. Svi su pod pritiskom Rusije, i svi imaju segmente populacije koji žude za vladavinom prava, demokratijom i ljudskim pravima”, naveli su Gedmin i Šmit u tekstu.

Oni dodaju da je u interesu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ovim državama pomognu da se pridruže Zapadu i radi sopstvenog kredibiliteta.

“Alternativa 'proizvedeno u Moskvi' znači štetu za kredibilitet Sjedinjenih Američkih Država, manje saveznika za SAD i još više slomljenih sudbina za nacije koje su sigurno dovoljno patile" naveli su autori teksta.

Bonus video: