I Đukanović potpisao Sporazum o fer i slobodnim izborima

Rakčević očekuje da što hitnije bude održana sjednica Skupštine na kojoj će biti izabrana prelazna vlada izbornog povjerenja i usvojen leks specijalis
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2016. 18:00h

Lider DPS-a Milo Đukanović potpisao je Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, javlja Televizija Crne Gore. Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković kazao je da ta stranka neće dozvoliti blokadu sistema.

Predstavnici građanske opozicije (URA, Demos, SDP) i DPS-a potpisali su ranije danas Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore.

Time se označilo formalno potpisivanje sporazuma čiji je cilj da uvede opoziciju u Vladu i državne institucije, kako bi sprječila zloupotrebu državnih resursa za parlamentarne izbore koji se očekuju u oktobru ove godine.

Lider URA Žarko Rakčević i lider Demosa, Miodrag Lekić su danas potpisali deklaraciju kojom se obavezuju da te stranke neće praviti saveze sa DPS, prije ili poslije izbora.

I SD i BS potpisali Sporazum >>>>

Rakčević: Očekujem da većina partija potpiše Sporazum

Lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević izrazio je danas očekivanje da će većina političkih partija potpisati sporazum o organizaciji fer i slobodnih izbora.

On je na pres konferenciji u Skupštini potvrdio da su Sporazum do sada pored njega potpisali lider Demosa Miodrag Lekić i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Rakčević očekuje da što hitnije bude održana sjednica Skupštine na kojoj će biti izabrana prelazna vlada izbornog povjerenja i usvojen leks specijalis.

On je rekao da bi u toku dana trebalo da budu poznata imena kandidata za članove prelazne vlade objašnjavajući da će opozicija ravnopravno podijeliti mjesta.

Lider URE je potvrdio da SNP neće potpisati sporazum, ali da je spreman da u Skupštini glasa za leks specijalis.

"Time SNP dobija mogućnost da učestvuje u vladi izbornog povjerenja, potvrdio je Rakčević.

“SNP ne potpisuje sporazum, ali je spremna da podrži leks specijalis, i , koliko sam razumio, ima interesa da učestuje u kontroli izbora”, kazao je Rakčević.

On je dodao da vjeruje da će SNP u kontroli izbora participirati “po dubini”.

Rakčević je rekao i da je siguran da će DPS danas potpisati sporazum.

“Koliko mi je poznato, danas u popodnevnim časovima DPS ima razgovor sa koalicionim partnerima i ja sam skoro siguran da če najmanje šest, sedam subjekata potpisati sporazum”, rekao je Rakčević.

On je kazao da će Sporazum biti proslijeđen svim političkim subjektima i naveo da očekuje da će ga tokom dana potpisati što više subjekata.

“Mi bi voljeli da taj društveni dogovor obuhvati sve učesnke poličke igre u Crnoj Gori i da ga potpiše što veći broj subjekata”, naveo je Rakčević.

On je naveo da su juče i danas potpisana tri dokumena – usaglašeni tekst leks specijalisa koji je proslijeđen paralamentu, Sporazum o slobodnim i fer izborima i deklaracija kojom se Socijalistička narodna partija (SNP), Demos i URA obavezuju da neće prije i posle izbora koalirati sa DPS-om.

“Tri dokumenta su u paketu danas potpisana i mislim da oni predstavljaju doprinos stabilnosti u Crnoj Gori. Treba nam promjena na miran način”, poručio je Rakčević.

URA, kako je naveo, očekuje da će predsjednik parlamenta brzo zakazati sjednicu Skupštine na kojoj će se raspravljati o leks specijalisu, izmjenama u Vladi i njegovom razrješenju.

“Naše je viđenje da bi bilo dobro da to bude prije prvomajskih praznika. Mislim da su se stvorili uslovi”, rekao je Rakčević, dodajući da nema potrebe da se više gubi vrijeme.

Prema njegovim riječima, sjednica parlamenta može biti u četvratk ili naredne srijede.

Prema njegovim riječima, URA nije zainteresovana za ministraske pozicije, ali razmatraju opciju da iz kvote koja im pripada na ministarskom niovu preporuče nekog od nestranačkih ličnosti.

“Po dubini u držvnoj adminstraciji, u ovih 16 instutucija na nivou javnih preduzeća, javnih uprava, URA ima svoje kandidata i u tome će participirati na ravnopravnim osnovama”, pojasnio je Rakčević.

On je, u vezi sa učešćem Pozitivne u Vladi, rekao da što se tiče URE, Demosa i SDP tu nema dilema.

“Pozitivna, što se nas tiče nije opoziciona grupaciija i ne tretramo je tako i neće biti u kvoti koja pripada opoziconoj listi. Pozitivna neće biti na listi koju će opozicija predložiti za kontrolore po dubini i mjesta u Vladi”, poručio je Rakčević.

On je rekao da su kvote podijeljene na "ravne časti" između Demosa, URE, SDP-a i SNP-a tako što svakom pripada po četvrtina, uz neka odstupanja.

“A što se tiče URE želimo ustupiti neka mjesta i nestranačkm ličnostima i civinom sektoru koji pokaže inters da u ovh pet mjeseci Crna Gra napravi iskorak ka slobodnim izborima”, kazao je Rakčević.

On je dodao da očekuje da se danas ili sjutra usaglasi lista ko će da zauzima koju poziciju.

Bonus video: