I mrvice im teško podijeliti

Još se ne zna da li će DPS dati svoj dio mjesta u Vladi, državnim ustanovama i preduzećima manjinskim partijama ili će i SDP morati da se odrekne dijela kolača vlasti
116 pregleda 30 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Svetozar Marović, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Svetozar Marović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.10.2012. 07:45h

Još nije poznato kako će DPS i SDP ustupiti kolač izvršne vlasti manjinskim partijama, od čije podrške zavisi formiranje nove Vlade, iako se svaki dan očekuje da postignu zvanični dogovor sa Bošnjačkom strankom, Hrvatskom građanskom inicijativom, Forcom, te Albanskom koalicijom o učeću i podjeli vlasti.

Sudeći prema neformalnom reakcijama, DPS ovoga puta ne bi da ustupi manjinskim partijama samo svoja mjesta u vladi, javnim preduzećima i institucijama, ali se ni u SDP-u ne odriču lako 20 odsto dijela vlasti na kojima su u ranijim pregovorima uspješno istrajavali.

U Vladi Igora Lukšića, Demokratska unija Albanaca (DUA) pokrivala je mjesto ministra za ljudska i manjinska prava, dok je predsjednik BS Rafet Husović bio ministar bez porfelja.

Po dubini, do nivoa vozača, obje manjinske stranke su zapošljavala svoje kadrove. Izgleda da je sada manjinskim partijama porastao apetit pa je Husović najavio da su manjinske partije zainteresovne i za mjesto potpredsjednika parlamenta.

Iako je prema koalicionom sporazumu između DPS-a i SDP-a odnos učešća ove dvije stranke u vlasti 80 prema 20 odsto, od koalicionih partnera nije bilo moguće dobiti odgovor na čiju “štetu” će biti uračunate pozicije manjinskih partija.

“SDP je potpisao sporazum sa DPS-om. O tome se sada ne može govoriti jer sve zavisi od toga šta će tražiti novi partneri u vlasti, zatim od novog mandatara i koncepta vlade, odnosno da li će ona imate više ili manje resora u odnosu na prethodnu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SDP-a.

Šef medijskog pula te stranke Mirko Stanić kratko je saopštio da će pregovori o sastavu nove Vlade Crne Gore u narednom mandatu početi onda kada bude određen mandatar za njen sastav.

Sagovornik “Vijesti” iz najjače parlamentarne stranke kazao je da bi bilo potpuno logično i prirodno da oba koliciona partnera naprave ustupak i od svog udjela u vlasti manjinskim partijama daju određene pozicije.

Podsjećajući da je sada drugačija situacija u odnosu na parlamentarne izbore iz 2009. godine sagovornik iz DPS-a navodi da je prije nepune četiri ta partija pravila predizbornu koaliciju sa Bošnjačkom strankom, kojoj je od svojih 80 odsto učešća u vlasti ustupljeno pet odsto “na štetu DPS-a”.

“Logično bi bilo tako, a ne samo mi da pravimo ustupak ili samo oni (SDP). Podrška treba i njima i nama"

On, međutim, nije mogao da precizira da li će se takav ishod zajedničke podjele tereta zaista desiti, jer je sada sve stvar dogovora na nivou koalicije.

“Logično bi bilo tako, a ne samo mi da pravimo ustupak ili samo oni (SDP). Podrška treba i njima i nama. Da li će tako biti ne znam, ali mislim da to neće biti prepreka za dogovor sa tim partijama. Sada je sve stvar dogovora, afinititeta”, zaključio je sagovornik.

Bonus video: