I NATO traži rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala

Primjena koncepta "pametne odbrane" omogućava lakše prevazilaženje ekonomske krize u oblasti odbrambene politike i trenda smanjivanja vojnih budžeta
187 pregleda 0 komentar(a)
Pius Fišer, Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Pius Fišer, Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2013. 15:11h

Borba protiv organizovanog kriminala biće od suštinskog značaja za članstvo u NATO, izjavio je ambasador Njemačke u Podgorici Pius Fišer.

On je, otvarajući konferenciju o NATO konceptu "pametna odbrana", kazao da se crnogorskim stremljenjem ka EU i NATO-u unaprjeđuje i evropska bezbjednost.

Podsjetio je da EU i NATO dijele gotovo identične vrijednosti i zahtjeve.

"Oni su povezani. Vladavina prava od suštinskog značaja za ulazak u EU, ali i za NATO. Borba protiv organizovanog kriminala biće odsuštinskog značaja za članstvo u NATO", kazao je Fišer.

Na skupu u organizaciji američko-njemačkog "Maršal centra" ocijenjeno je da primjena koncepta "pametne odbrane" omogućava lakše prevazilaženje ekonomske krize u oblasti odbrambene politike i trenda smanjivanja vojnih budžeta.

Ambasador Fišer je kazao je da je pametna odbrana jedno od gorućih pitanja, ne samo za članice već i za potencijalne kandidate

Crnogorski ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić kazala je da sve manji odbrambeni budžeti predstavljaju trend već duže vrijeme.

"A kao posljedicu imamo čiinjenicu da nijedna država nije u stanju da opredijeli dovoljno za sektor odbrane kako bi se efikasno borila sa rizicima i izazovima koji zahtijevaju brze odgovore", rekla je ona.

Pametna odbrana, dodala je, posebno je bitna za male države kao što je Crna Gora, jer bi pojedinačna ulaganja bila mnogo veća kada bi svaka država sama razvijala odbrambene kapacitet.

Kao primjer dobre saradnje u regionu uz primjenu koncepta "pametne odbrane" ona je navela BART program, odnosno balkanski pristup uspostvljanja zaštite vazdušnog prostra. Programa se od 2010. godine sprovodi pod pokroviteljstvom NATO-a.

Ambasador SAD u Crnoj Gori Su Kej Braun takođe je upozorila da se vojni budžeti širom svijeta smanjuju, dodajući da su obaveze država i danas kao i oduvijek da obezbijede bezbjednost svojim građanima.

"Od vojske se očekuje se da radi više sa manje resursa, što je i jedna od glavnih karakteristika "pametne odbrane". To će omogućiti i državama regiona da osnaže saradnju tako što će im pomoći da usklade budžete i sposobnosti, sa minimalnim preklapanjima", pojasnila je Braun.

Crna Gora je u dobroj poziciji, kazale je Braun, da počne sa transformacijom svojih struktura odbrane kako bi je uskladila sa fiskalnom realnošću.

Ambasador Fišer je kazao je da je pametna odbrana jedno od gorućih pitanja, ne samo za članice već i za potencijalne kandidate.

"Kriza je u toku za vojne budžete, pa će i Crna Gora morati da se suoči sa pitanjima šta želi, a šta može da postigne. Njemačka će nastaviti da pomaže Crnoj Gori kako bi našla odgovor na sva ta pitanja", zaključio je Fišer.

Bonus video: