I stranci će lobirati u Crnoj Gori

Vujović smatra da zakon uopšte neće djelovati, već da je samo još jedan "štrik" za EU
62 pregleda 1 komentar(a)
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Savo Prelević
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2014. 20:19h

Predsjednik Upravnog odbora CEMI Zlatko Vujović ocijenio je da je utvrđivanje Predloga zakona o lobiranju samo “štrik” na evropskoj agendi, koji neće imati nikakvog efektivnog djejstva. “U ovoj oblasti rezultata nema ni u brojnim EU članicama. To je za kontinentalne evropske zemlje materija koja će trebati još dugo da se razvija, prije nego li se dođe do konkretnih rezultata”, rekao je on za “Vijesti”. Direktorica Uprave za antikorupciju Vesna Ratković smatra da usvajanjem zakona “korupcija gubi smisao, jer naručioci lobiranja preko lobista ostvaruju svoje interese, a aktivnosti su javne". Predlog zakona, koji je Vlada usvojila u četvrtak, dostavljen je Skupštini radi donošenja po skraćenom postupku, potvrdila je ona za „Vijesti".

U obrazloženju predloga, Ministarstvo pravde je navelo da je “lobiranje tradicionalno bilo povezano sa uticajem na donošenje političkih odluka u procesu vladanja, a danas sve više dobija i na ekonomskom značaju i da je lobiranje u institucijama EU okrenuto biznisu, ali i uticaju na donošenje političkih odluka.

“Pa i kada je riječ o procesu kroz koji prolaze zemlje kandidati za članstvo u EU”, naveli su iz Ministarstva. Predlogom zakona je predviđeno da se lobiranjem mogu baviti pojedinci, NVO i preduzeća. Ono je definisano kao djelatnost kojom se vrši uticaj u vezi sa donošenjem propisa i to na parlament, Vladu, lokalne organe i institucije gdje država ima odlučujuću riječ. Registar lobista vodi se u Upravi za antikorupciju, a zatim u Agenciji za sprečavanje korupcije kada ona počne sa radom 2016. Lobista ne smiju biti javni funkcioneri, članovi partija, upravnih odbora državnih ustanova i to tri godine nakon prestanka javne funkcije, dok mogu lobirati osobe koje se tim poslom bave i van Crne Gore. Lobisti ne smiju da nude poklone i usluge službenicima ili funkcionerima organa vlasti.Sve o lobiranju biće objavljeno na internet stranicama Vesna Ratković je objasnila da su novina u zakonu u odnosu na važeći iz 2011, definisanje sukoba interesa kod lobiste, transparentnost tokom lobiranja, čime se ustanovljava nadzor nad primjenom zakona.

“Obaveza je institucija da objave informaciju o lobiranom licu, lobisti i predmetu lobiranja na internet stranicama", rekla je direktorica Uprave.U borbi protiv korupcije vlada konfuzija, agencija nam treba Vujović, koji je ranije bio u timu za izradu zakona, kaže da u vođenju antikorupcijskih politika vlada konfuzija, jer je ranije ova problematika trebalo da bude propisana Zakonom o sprečavanju korupcije.

“Nacionalna komisija i dalje nema predsjednika a nema ni sjednice. Pažnja javnosti treba da bude skoncentrisana na formiranje nove agencije za borbu protiv korupcije. Ukoliko se ne iskoristi ova prilika, i dobije nezavisna institucija, Crna Gora ce ugroziti okončanje procesa evropskih integracija,” rekao je Vujović.

Bonus video: