I Švedska bi se stidjela kako Radonjić vidi DPS

Radonjić: DF i “Ključ” vršili pritisak i opstrukciju u radu Agencije
4 komentar(a)
Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Savo Prelević
Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2016. 06:07h

Direktorica MANS-a i članica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Vanja Ćalović ocijenila je juče da ni u Švedskoj rezultati kontrole partija u predizbornoj kampanji ne bi mogli biti onakvi kakve je prikazao njen direktor Sreten Radonjić.

Agencija je, piše u njenoj informaciji, prekršajne prijave za kršenje Zakona o finansiranju partija podnijela prema svim političkim parijama, izuzev DPS-u.

Radonjić je juče na sjednici Savjeta Agencije rekao da bi DPS trebalo da bude primjer drugima kako se poštuje zakon.

U informaciji o kontroli partija i izbornih kampanja, o kojoj je juče raspravljao Savjet, navodi se da partije uglavnom nijesu poštovale zakon, odnosno da nijesu dostavljale cijene za medijsko oglašavanje, da nijesu otvorale poseban račun za trošenje novca tokom kampanje, kao i da nijesu petnaestodonevni izvještaj o prilozima.

“Jasna je bila namjera onih koji su kontrolisali kampanju”, ocijenila je Ćalovićeva, nakon što je Radonjić saopštio da su opozicione partije, posebno DF i “Ključ” izbjegavale njihovu kontrolu.

“Neka svi vide kako je DPS dostavljao izvještaje i neće biti propusta. Sve je čisto i prikazano...dok su DF i “Ključ” vršili pritisak i opstrukciju. Izbjegavali su kontrolu, nijesu dostavljali dokumenta a na upozorenje da ćemo im uskratiti novac iz budžeta, oni su nekoliko minuta prije isteka roka dostavljali tražene papire”, rekao je Radonjić, pohvalivši se “neselektivnim radom Agencije”.

Na predlog Ćalovićeve, Savjet je obavezao direktora da objavi sve račune koje su partije dostavile Agenciji u izbornoj kampanji.

Radonjić je rekao da nijesu otkrili da je bilo zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe tokom kampanje i da opozicioni kontrolori Agenciji nijesu uputili ni jednu prijavu.

Osuđeni među donatorima?

Agencija je uputila zahtjev MUP-u i Ministarstvu pravde da provjere 903 osobe koje su do 1. oktobra dale priloge političkim subjektima. Oni pitaju da li su te osobe upisane u birački spisak i da li su osuđivane za korupciju ili organizoavni kriminal. Najviše priloga u kampanji imao je DPS, koji je Agenciji prijavila 680.000 eura.

Bonus video: