"Idem da glasam, plate mi 150 eura za gorivo"

Nekoliko Gusinjana demantuje da nijesu glasali, Nedžad Šujak u telefonskom razgovoru iz Njemačke kaže da je podržao Vujanovića
52 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 19:48h

Gusinjanin Nedžad Šujak je kazao da je za predsjedničke izbore dolazio iz Njemačke u Crnu Gori da glasa za Filipa Vujanovića i da je za to dobio putne troškove od Demokartske partije partije.

“Svima daju putne troškove. Plate mi gorivo od 150 eura”, kazao je Šujak, ali nije mogao da precizira ko je osoba koja mu u rodnom gradu za parlamentarne i predsjedničke izbore isplaćuje novac:“Ja dolje nikog ne znam, samo idem da glasam, završavam poslove i vratim se”.

Šujak se nalazi na spisku od 25 birača zbog kojih je šef izbornog štaba Miodraga Lekića, Goran Danilović ranije pozvao MUP i medije da provjere da li su glasali na biračkom mjestu Gusinje 3 kako je navedeno u biračkom materijalu. On je rekao da, na osnovu informacija koje ima, osnovano sumnja da su u nedjelju na dan izbora bili u SAD, Švajcarskoj, Njemačkoj ili nekoj drugoj državi.

Upitan da li ga po dolasku u Crnu Goru isplaćuje predsjednik OO DPS-a u Plavu Husnija Šabović, Šujak je kazao da ni ne zna ko je on.

“Ko je taj? Ja nikog tamo ne znam...Meni je sa ovim predsjednikom dobro...”, kazao je Šujak.

On je juče kontaktirao „Vijesti“ telefonom sa pozivnim brojem Njemačke ističući da u pasošu ima pečat koji potvrđuje njegov dolazak u Crnu Goru, ali da trenutno nema vremena da ga dostavi redakciji.

„Nije lijepo da se na ovakav način pominju naša imena, jer od kako znamo za sebe glasamo za Vujanovića. Završili smo posao što se tiče glasanja..."

„Nije lijepo da se na ovakav način pominju naša imena, jer od kako znamo za sebe glasamo za Vujanovića. Završili smo posao što se tiče glasanja i kao i uvijek razišli se svako svojim kućama. Imam ličnu kartu pasoš sa pečatima kada sam bio, kako ja tako i moja braća i ostala familija. Bilo smo u Sarajevu i tokom dana smo došli i vratili se iz Gusinja“, kazao je Šujak koji je pojasnio i da je na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine glasao sa svojom familijom i da su mu za to, takođe, plaćeni putni troškovi od 150 eura.

Još troje Gusinjana juče je demantovalo Danilovićeve sumnje, tvrdeći da su glasali u Gusinju.

Reporter “Vijesti” sa ostalim Gusinjanima sa spiska juče nije uspio da stupi u kontakt, ali su brojni mještani kazali da je riječ o ljudima i porodicama, kao što je Hot, koji su iz tog mjesta, ali godinama žive u dijaspori.

I stric Enisa Rašića, Ruždija Rašić koji živi u Gusinju, tvrdi i da je i njegov bratanić na glasanje došao preko Sarajeva.

“On je državljanin Crne Gore, ima ličnu kartu i pasoš, tako da smatram da je napravljena kardinalna greška pominjanjem njegovog imena, a prema nekom razmišljanju podnijeće i tužbu, jer niko ne smije da zloupotrijebi ničije pravo na glas“, kazao je Rašić.

Hilmo Hot

Hilma Hota, koji je prema sumnjama Danilovića u SAD-u, reporter “Vijesti” je juče našao na radnom mjestu u Domu zdravlja Plav.

On tvrdi da nikad nije bio u Americi, da su Danilovićeve tvrdnje izmišljene i da će protiv njega podnijeti tužbu.

„Vidjeli ste i sami moju ličnu kartu, člansku kartu DPS-a, a bio sam zamjenik predsjednika na glasačkom mjestu Gusinje 3”, kazao je on.

Predsjednik odbora na glasačkom mjestu Gusinje 3 Fahrudin Dervišević kazao je „Vijestima“, da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

„To su notorne neistine, komisija u sastavu predstavnika DF-a, SNP-a, SDP-a, BS-a i Partije za Gusinje radila je u skladu sa zakonom, sve birače smo kontrolisali kako ja, tako i članovi DF-a. Zamislite da se moj zamjenik na tom glasačkom mjestu nalazi u SAD-u, a čovjek je bio tu. Nepravilnosit nije bilo i zapisnik je potpisan bez ikakvih primjedbi tokom glasanja i nakon toga“, kazao je Dervišević.

Hot tvrdi da nikad nije bio u Americi, da su Danilovićeve tvrdnje izmišljene i da će protiv njega podnijeti tužbu

Šabović je izjavu Danilovića ocijenio kao paušalnu i neistinitu.

„Značajan broj imena koje je prozvao na biračkom spisku ne postoje, kao što je Adem Laličić i Zalja Mujmalić i ne znam na osnovu čega je došlo do ovih podataka”.

Muratagić radio na kući i glasao

Džema Murtagić juče je “Vijesti” kontaktirao telefonom sa pozivnim brojem iz Holandije. On je rekao da je u nedjelju glasao u rodnom gradu.

“Došao sam par dana prije u Gusinje kako bih odradio neke poslove na rodnoj kući gdje smo postavljali pločice. Moje prisustvo u Gusinju mogu vam potvrditi i radnici iz Gusinja koji su izvodili te radove“, kazao je Murtagić.

On je sinoć kazao da će danas poslati skenirani pasoš kao dokaz da je bio u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: