Incident na Festivalu tolerancije: Alfandari pisao stranim ambasadama i EP

“Gospodin Raonić jednostavno prati trendove, i evropske i svjetske. Sad je veoma šik i in da se kritikuje Izrael i da se Jevreji stavljaju u kontekst sa Izraelom jer onda se napravi zbrka, pa ne znate ni ko je kriv, ni ko nije”, kaže Alfandari
213 pregleda 22 komentar(a)
Jaša Alfandari, Foto: Privatna arhiva
Jaša Alfandari, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.06.2016. 20:01h

Na Festivalu tolerancije sinoć je došlo do incidenta - predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari demonstrativno je napustio tribinu kada je Boris Raonić iz Građanske alijanse kazao da je ono što se dešava danas na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda neka nova vrsta holokausta.

Prvi čovjek Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari kaže da se radi o zamjeni teza. Uputio je pismo stranim ambasadama i Evropskom parlamentu u Briselu.

On ističe da je holokaust veoma tužno poglavlje čovječanstva, koje se dogodilo, kako kaže, prije palestinskog sukoba i nastanka države Izrael.

“Gospodin Raonić jednostavno prati trendove, i evropske i svjetske. Sad je veoma šik i in da se kritikuje Izrael i da se Jevreji stavljaju u kontekst sa Izraelom jer onda se napravi zbrka, pa ne znate ni ko je kriv, ni ko nije”, kaže Alfandari.

U pismu stranim ambasadama i EP se navodi da protestuju zbog: namjerne zamjene teza, poređenja dešavanja na Bliskom istoku sa holokaustom, omogućavanje istupa od strane organizatora. Navodi se i da "ne mogu da ne pomisle da je ovaj incident namjerno predviđen, s obzirom na to da je Raonić imao kompletan materijal spreman, uključujući i slajdove.

Boris Raonić je za Dnevnik TVCG kazao da on ni u kom slučaju ne negira holokaust, već da govori o spriječavnju zločina.

"Niko ne može da ospori dešavanja u prošlom vijeku", kaže Boris Raonić i tvrdi da su Jevreji najveća žrtva Drugog svjetskog rata. Kroz kulturu sjećanja moramo, napominje Raonić, da spriječimo ponavljanje zločina. To je bila, kako kaže, njegova ključna poruka na sinoćnjoj tribini.

“Ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu je najveće posrnuće koje se desilo u ljudskoj civilizaciji i to je nauk koji ne smije bilo ko da zaboravi a očigledno se zaboravlja. U tom kontekstu sam i spomenuo državu Izrael i teror koji se sprovodi nad palestinskim narodom koji je zanemaren i zapostavljen i možda se i na ovaj način namjerava staviti po strani”, kaže Raonić za TVCG.

“Gospodin Alfandari ne želi nikakav znak jednakosti. Zašto je onda zastava države Izraela na njegovoj kancelariji. To ga možete pitati. Ja žrtve ne dijelim ni prema naciji, trudim se da ni jedna žrtva ne ostane zaboravljena, odnosno da zločinac ne ostane nekažnjen, pa bila to država Izrael, Crna Gora ili neka druga država”, kaže Raonić.

Organizatorima tribine je žao što je, kako kažu između ostalog u saopštenju, Jaša Alfandari napustio panel diskusiju i pozivaju ga da nastave dijalog.

Bonus video: