Incident stavio znak pitanja na sporazum

“Vlada je ispunjavala obaveze prema parlamentu, očekujem da će i dalje to činiti”, rekao je Krivokapić ”Suočena sa događajima, Vlada neće biti ovdje”, poručio Simović
143 pregleda 235 komentar(a)
incident, Skupština, Foto: Savo Prelević
incident, Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.05.2016. 06:44h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić izrazio je nadu da DPS i premijer Milo Đukanović neće iskoristiti incident u parlamentu i zaustaviti primjenu Sporazuma o organizovanju slobodnih izbora.

“Vlada je do sada ispunjavala obaveze prema parlamentu, očekujem da će i ubuduće to činiti”, rekao je Krivokapić nakon jučerašnjeg incidenta u parlamentu i pošto je DPS najavio da Vlada neće dolaziti u Skupštinu sve dok poslanici DF-a ne budu udaljeni.

Krivokapić se na sinoćnjoj sjednici, koja je trajala manje od sat vremena, izvinio premijeru i građanima zbog incidenta kada je umalo došlo do tuče između Đukanovića i poslanika DF-a, među kojima juče nije bilo lidera PzP-a Nebojše Medojevića.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je juče od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljane Klikovac da “utvrdi da li u postupanjima određenih lica ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaja”.

Jedina sankcija za incident koji je juče podigao tenzije u Skupštini je javna opomena poslanicima DF-a, koju je izrekao predsjednik parlamenta zbog, kako je rekao, teže povrede Poslovnika. “Sljedeća sankcija je udaljavanje sa sjednice. Molim kolege da ovo shvate kao sljedeći potez u slučaju da se incidenti ponove”, rekao je Krivokapić, podsjetivši da su parlamentarni izbori za pet mjeseci i da oni treba da budu održani u mirnoj atmosferi.

Poslanici bi raspravu o izboru ministara iz redova opozicije trebalo da počnu u ponedjeljak, najvjerovatnije bez predstavnika Vlade i većine poslanika DPS-a.

Jer, potpredsjednik Skupštine i šef kluba te partije Milutin Simović najavio je sinoć da će DPS “uzeti u daljoj raspravi primjerenu mjeru učešća, očekujući da se stvore uslovi”.“Predsjednik i članovi Vlade ne žele, niti hoće da budu u ovom domu suočeni sa današnjim događajima dok se u skladu sa našim pravilnikom ne izreknu adekvatne predviđene mjere”, objasnio je je Simović.

Poslanici DF-a ušli su juče oko 13 sati, kada je trebalo da počne sjednica, u salu nakon što je počeo direktan TV prenos. Stali su pored poslaničkih klupa i horski povikali „Milo lopove“ u trenutku kada je premijer izašao za govornicu, kako bi obrazložio predlog o izboru kandidata za ministre u Vladi.

Đukanović je to najprije ispratio osmijehom i klimanjem glave, da bi im na kraju poručio "Bravo, kreteni".

Krivokapić je tada proglasio pauzu, ali se Branko Radulović (DF) sa mjesta potpredsjednika razljutio i uz žučnu gestikulaciju u pravcu Đukanovića povikao da „50.000 mladih ne radi, kretenu“, i “sve si uništio“! Đukanović mu je uzvratio „ćuti bre kretenu“ i „ćuti idiote jedan“, a zatim ga zvao "dođi, dođi". U DPS-u su zamjerili što nije i prije prekinuo, dok su iz Fronta skandirali.

Radulović je zatim izrekao sijaset uvreda, dok su pokušavali da ga smire i udalje iz sale.

Nastalo je opšte komešanje, usljed koga je Husnija Šabović (DPS) dobacio poslanicima DF-a „bagro jedna“, a Janko Vučinić mu je uzvratio podsjećanjem da je krivično gonjen za krađu šumske građe. U opštem metežu Vučinić je zatim krenuo ka Đukanoviću, vrijeđajući ga, a premijer je više puta ponovio "ajde dođi" i „ti ćeš posebno da mi platiš“. Fizički sukob spriječile su njihove kolege iz DPS-a i DF-a, dok je skupštinsko obezbjeđenje ušlo tek kad je došlo do fizičkih kontakata poslanika.

Atmosferu je pokušao da smiri Krivokapić, ali je Vučinić nasrnuo i na njega. Premijera je zatim iz zgrade Skupštine ispratilo obezbjeđenje.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da je premijer uvrijedio poslanike i da su mu oni uzvratili.

On je zamjerio Krivokapiću što se izvinio i u njihovo ime, navodeći da kolege ostaju pri svemu što su izrekli. “Tražim da VDT Ivica Stanković ispita premijerove prijetnje Janku Vučiniću, kome je rekao da će 'on posebno da mu plati'. Bulatović je to objasnio navodima da je u Crnoj Gori 30 neriješenih ubistava od kako je Đukanović na vlasti.

Predsjednik Nove Andrija Mandić ocijenio je da se nije desilo ništa strašno, da niko nikoga nije udario. ”Pozivamo Đukanovića, DPS da dođe u ponedjeljak, da nastavimo razgovore. Garantujem da neće biti ništa od ovoga što je bilo danas”, rekao je on.

“Omalovažavanje i vrijeđanje, kao i ponašanje suprotno opštoj kulturi” predstavlja težu povredu Etičkog kodeksa, a najveća kazna za to je javna opomena. Po Poslovniku Skupštine, najveća kazna je udaljavanje sa sjednice za šta parlament treba da donese odluku. Na tome insistira DPS.

BS i LPCG za vanredne izbore

Poslije jučerašnjeg incidenta jedino rješenje je skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, smatraju u Bošnjačkoj stranci i Liberalnoj partiji.

“Smatramo da je najbolji izlaz iz ove situacije skraćenje mandata parlamenta i, u najhitnijem ustavnom roku, raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora,” navodi se saopštenju Bošnjačke stranke Rafeta Husovića.

Husovićeva stranka je najoštrije osudila ponašanje poslanika DF-a.

“Neprimjerenim i incidentnim ponašanjem ugrožava se kapacitet institucija, a oni koji stoje iza toga scenarija treba da budu svjesni da time direktno podrivaju institucije i nanose štetu demokratskim procesima”, stoji u saopštenju.

U BS-u smatraju da je prenošenje ulične retorike sa protesta u skupštinsku salu nedopustivo i da se time unižava i devalvira ugled Skupštine i poslanika.

Osim što traže izbore, iz Liberale partije smatraju da su politički poeni uoči izbora svrha jučerašnjeg ponašanja poslanika DF-a.

“Jasno nam je da je sve ovo politički cirkus koji se zahuktao kao dio političke kampanje u cilju ubiranja sitnih političkih bodova ekstremističkog biračkog tijela”, saopšteno je iz LPCG.

Oni su osudili ponašanje poslanika.

“Liberali snažno osuđuju dešavanja u Skupštini Crne Gore i jasno odbacujemo takav način vođenja politike, agresivni i militantan, koji ne pripada ni parlamentarizmu ni Crnoj Gori, niti bilo kojem razumnom građaninu”, navodi se u saopštenju LPCG.

Ponašanje poslanika DF-a juče su osudili i iz Socijaldemokrata, kazavši da je scenario unaprijed smišljen.

“Parlament Crne Gore, kao institucija sa legitimitetom izabranih predstavnika građana ne smije biti “teren” na kome će po unaprijed osmišljenom scenariju bilo ko pokušati da Crnu Goru destabilizuje”, navode iz partije Ivana Brajovića.

“Isključivo odgovornost mora snositi trenutni predsjednik Skupštine, koji je očigledno jedan od koordinatora srozavanja crnogorskog parlamenta”, kaže se u saopštenju.

Mandić: Poslanici DF-a mogu biti udaljeni samo silom

Poslanici DF-a iz Skupštine mogu biti udaljeni samo silom, a ukoliko neko pokuša to da uradi, oni će pozvati građane koji ih podržavaju da uđu u Skupštinu, poručio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Prema njegovim riječima, poslanički klub DF-a je poslije incidenta održao sastanak na kojem je donio odluku da "ako bi se neko drznuo da udalji poslanike DF-a iz Skupštine, to će moći da uradi jedino nasilnim putem".

"A mi ćemo se potruditi da pozovemo građane Crne Gore da dođu ovdje u Skupštinu kako bi zajedno odbranili mogućnost saopštavanja stavova političkih organizacija, posebno ove koja se punu godinu bori za prelaznu vladu i za poštene izbore", rekao je Mandić.

Upitan da li su njihovi politički ciljevi opravdanje za prijetnje i uvrede koje su se čule u parlamentu, rekao je da je DF prije povratka u Skupštinu najavio da će proteste prenijeti u salu.

„I svi su mogli da pretpostave šta znače protesti, jer ovdje ne mogu da uđu hiljade građana koje su bile ispred Skupštine. Mi smo njihovi predstavnici i samo smo prenijeli poruku koja se orila 24. oktobra, prije nego što je bačen suzavac“, dodao je.

Istakao je da je bio iznenađen reakcijom premijera, koju je opisao brutalnom. „Taj bezobrazluk, taj nitkovluk, taj pokušaj da se sad predstavi da su poslanici navodno nasrtali na njega, a ne da je on krenuo da vrijeđa nas i da se zalijeće, to je ono što treba konstatovati“, kazao je Mandić. Poručio je kolegama u opoziciji da nije kasno da se priključe DF-u i da formiraju prelaznu vladu bez DPS-a, u kojoj ne bi učestvovao ni DF.

„Žao nam je što i oni koji su nekada pripadali DF-u nijesu spremni da stanu iza pozdrava koji upućuju glasači DF-a, ali mi koji smo ostali dosljedni, ne želimo to da promijenimo“, kazao je Mandić.

Kako je počeo incident u sali

Poslanici DF: Milo lopove, Milo lopove!

Ranko Krivokapić: Molim Vas. Kolege!

Branko Radulović: Što ću kad si to.

Milo Đukanović: Bravo kreteni. Bravo kreteni.

R. Krivokapić: Molim Vas, prekid sjednice. Dajem pauzu.

B. Radulović: Vrati državu! Vrati državu!

R. Krivokapić: Prekidam sjednicu.

M. Đukanović: Majmune!

B. Raulović: Majmun? Platićeš mi.

M. Đukanović: Dođi ovamo.

B. Radulović: Dođi ovamo. Što se prčiš, nesrećniče jedan?! Sve si živo uništio.

M. Đukanović: Mrš!

B. Radulović: Nabijem te. Znaš đe te nabijem...

M. Đukanović: Dođi ovamo. Dođi majmune.

B. Radulović: Sve si ukrao bre. Budućnost 50.000 omladine ne radi, kretenu.

M. Đukanović: Ćuti bre idiote jedan

B. Radulović: Ja idiot?

M. Đukanović: Ti idiot!

B. Radulović: Da mene nije bilo, davno bi te ubili, bre! Za to majmune ćeš viđet.

M. Đukanović: Ćuti.

B. Radulović: Ćuti ti, sram te bilo, splačino jedna bre. Bijedo ljudska.

M. Đukanović: Majmune jedan. B. Radulović: Majmune jel? Bolje majmun no lopov.

Husnija Šabović (DPS): Ajde bagro jedna.

Janko Vučinić: Ćuti nesoju. Mrš bre!

(Potom se zaletio put poslanika DPS)

M. Đukanović: Šta oćeš? Tebe Vučiniću. Tebi ću dat!

J. Vučinić: Mrš!

B. Radulović: Mnoge si ružne riječi rekao. Što prijetiš jado?

Marta Šćepanović R. Krivokapiću: Ovo ste vi dozvolili.

DPS: Sprovođenje Sporazuma može biti dovedeno u pitanje

Implementacija Sporazuma o uslovima za fer izbore može biti dovedena u pitanje, ali ne krivicom DPS-a, kazao je juče potpredsjednik vladajuće partije Duško Marković.

Poslanici DPS-a neće se vraćati u Skupštinu Crne Gore dok na kolegijumu predsjednika Skupštine ne bude odlučeno o udaljavanju poslanika DF-a, poručeno je juče iz Predsjedništva vladajuće partije.

Ta odluka donijeta je poslije incidenta u skupštinskoj sali koji je, prema ocjeni Markovića, unaprijed isplaniran.

“Pažljivom analizom može se lako zaključiti da je ovaj scenario bio unaprijed isplaniran”, kazao je na konferenciji za novinare poslije vanredne sjednice Predsjedništva DPS-a.

Marković je kazao da se jučerašnji incident može smatrati najprimitivnijim u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

“Za nas nije bio neočekivan. Njemu je svakako doprinio najodgovorniji za ugled institucije Skupštine, njen predsjednik Ranko Krivokapić,” tvrdi Marković.

Zato smatra da je na njemu i kolegijumu da preduzmu mjere u skladu sa Etičkim kodeksom poslanika.

Međutim, precizirao je da ne govori o izbacivanju poslanika DF-a iz skupštinske sale, već o njihovom udaljavanju.

“Svako dalje postupanje DPS-a zavisiće upravo od mjera koje će preduzeti rukovodstvo Skupštine”, upozorio je, dodavši: “Bilo kako bilo, DPS će znati da povuče poteze koji će ići u pravcu zaštite države Crne Gore i njenih institucija. Apelujemo na građane da sačuvaju prisebnost i da imaju povjerenja u institucije sistema koje će znati da zaštite svoju državu”.

Osuđujući ponašanje poslanika DF-a kao uličarsko i nevaspitano, Marković je kazao da su poslije osam mjeseci u salu prenijeli proteste sa ulice, ali tada im to nije smetalo da primaju plate i druge beneficije.

Bonus video: