Interes Crne Gore je da u saradnji sa Japanom unaprijedi znanja

Marujama je zahvalio Đukanoviću za posjetu Japanu, potvrđujući opredijeljenost te zemlje da produbi saradnju sa Crnom Gorom slijedeći razvojne politike naše države
419 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović sa japanskim ambasadorom, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović sa japanskim ambasadorom, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Japana Junićija Marujamu na njegovu inicijativu kao nastavak saradnje nakon nedavne posjete Predsjednika Tokiju povodom ustoličenja cara Naruhita i razgovora sa premijerom Abeom.

Đukanović je zahvalio japanskom ambasadoru za inicijativu i istakao zadovoljstvo prilikom za susret veoma brzo nakon posjete Tokiju. On je podijelio sa ambasadorom Marujamom snažne impresije sa ceremonije ustoličenja cara, pažnjom i gostoprimnošću japanske države, ističući da je prisustvo ovakvom događaju predstavljalo čast za Crnu Goru i za njega lično, saopšteno je iz Služba za informisanje predsjednika Crne Gore.

"Podsjetio je na izuzetno sadržajan razgovor sa premijerom Abeom, tokom kojeg je podijeljeno zadovoljstvo međudržavnim odnosima i iskazana snažna podrška za lidersku poziciju Crne Gore u procesu intgracija i spovođenju reformi. Tom prilikom ohrabreni su još čvršći odnosi dvije države i podstaknuta tješnja saradnja u oblastima nauke i tehnologije, biznisa i investicija, važnih za dalji razvoj i napredak crnogorskog društva", dodaje se.

Inicirano je formiranje međudržavnog tima u kojem bi se našli naučnici, istraživači i predstavnici vlada kako bi konkretizovali polja za buduću saradnju i zajednički sagledali potrebe unapređenja ugovornog okvira za saradnju.

Đukanović je posebno naglasio interes Crne Gore da u saradnji sa zemljom koja je jedan od globalnih lidera, unaprijedi znanja u oblasti informatičkih tehnologija, proizvodnji hrane, održive energije i zdravstva.

Marujama je zahvalio Đukanoviću za posjetu Japanu, potvrđujući opredijeljenost te zemlje da produbi saradnju sa Crnom Gorom slijedeći razvojne politike naše države.

Razmotrene su i mogućnosti većeg prisustva japanskih investitora i modeli unapređenja poslovnog ambijenta.

Bonus video: