Drljević: Uprkos izazovima sa kojima se EU suočava, proširenje nije zapostavljeno

Drljević je istakao da je pregovarački proces jedinstvena prilika za dalji razvoj lokalnih samouprava, izgradnju infrastrukture i stvaranje uslova za nove investicije
565 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak ZSO Komiteta regiona  EU i CG, Foto: Vlada Crne Gore
Sastanak ZSO Komiteta regiona EU i CG, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.10.2019. 14:10h

Učlanjenje u Evropsku uniju (EU) zahtijeva transformaciju cjelokupnog društva, a važnu ulogu u tom procesu imaju lokalne samouprave, koje treba da iskoriste period pregovora i značajnu finansijsku podršku EU za izgradnju infrastrukture i stvaranje uslova za nove investicije.

To je poručeno na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO) Komiteta regiona EU i Crne Gore.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević je istakao da, uprkos izazovima sa kojima se EU suočava, proces proširenja nije zapostavljen i dalje je jedan od prioriteta na političkoj agendi nove predsjednice Evropske komisije, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

On je istakao da je pregovarački proces jedinstvena prilika za dalji razvoj lokalnih samouprava, izgradnju infrastrukture i stvaranje uslova za nove investicije.

„Samo snažna i funkcionalna lokalna administracija, koja baštini i promoviše evropske vrijednosti, može doprinijeti cjelokupnom razvoju naše države. Naša je dužnost i obaveza da razvijamo i ulažemo u lokalne centre, kako bismo spremni i konkurentni dočekali buduće evropske izazove“, poručio je Drljević.

U tom smislu, dodao je, Vlada Crne Gore je nesumnjivo prepoznala lokalne zajednice kao kredibilne partnere na evropskom putu.

I kopredsjedavajući ZSO, gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan, istakao je ulogu opština u integraciji države u EU i implementaciji evropskih vrijednosti u lokalnim zajednicama.

Prema njegovim riječima, Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) godinama radi na promociji evropskih standarda i vrijednosti na lokalnom nivou.

Kao jedan od najvećih postignutih rezultata u prethodnom periodu istakao je usvajanje inicijative ZOCG da se formira Fond za podršku opštinama za pretfinanisiranje donatorskih projekata, iz kog je povučeno više od 500 hiljada EUR, za projekte opština.

„Još postoji potreba za daljim jačanjem kapaciteta i koordinisanjem lokalnih uprava u procesu integracije i korišćenja fondova. Za afirmaciju ovog procesa na lokalnom nivou i što bolje iskorišćavanje mogućnosti koje su i koje će nam biti na raspolaganju, neophodno je da institucionalizujemo strukture koje se bave upravljanjem EU projekatima u opštinama“, zaključio je Kašćelan.

Članica opštinskog Vijeća švedskog grada Huding i kopredsjedavajuća ZSO, Jelena Drenjanin, istakla je značaj aktivnosti koje se sprovode u oblasti vladavine prava i ekonomskog upravljanja, ocjenjujući da će kvalitet reformi u tim oblastima u velikoj mjeri doprinijeti cjelokupnom napretku u procesu pregovora

Ona je ocijenila pozitivnom odluku o istovremenom održavanju lokalnih izbora u svim gradovima. Drenjanin je naglasila značaj unapređenja administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou i pojasnila da je proces decentralizacije veoma važan dio EU procesa.

Kako je istakao šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, lokalne samouprave imaju važnu ulogu u procesu donošenja odluka.

Govoreći o podršci EU razvoju lokalnih samouprava, Orav je naveo da je, po osnovu raznih projekata, crnogorskim opštinama iz evropskih fondova do sada obezbijeđeno oko 25 miliona EUR.

Naredni sastanak ZSO Komiteta regiona EU i Crne Gore biće održan u junu, sledeće godine u Briselu.

Bonus video: