"Istražiti slučaj napada na Lakić, osuđuje se stalni pritisak na RTCG"

U Rezoluciji se najoštrije osuđuje zastrašivanje, verbalni i fizički napadi na novinare, kao i prljava kampanja kako protiv novinara tako i protiv civilnog društva
53 pregleda 7 komentar(a)
EU, Crna Gora, Foto: Shutterstock
EU, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2018. 15:27h

Evropski parlament (EP) usvojio je danas Rezoluciju o napretku Crne Gore u kojoj ističe zabrinutost, zbog "sve više slučajeva nasilja i atentata povezanih s organizovanim kriminalom, koji štetno utiču na svakodnevni život običnih građana".

U tekstu Rezolucije se pozdravlja činjenica da su se vlasti pozabavile ovim pitanjem, međutim, traži se od zvanične Podgorice preciznije preventivno djelovanje.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravljaju istrage, gonjenje krivaca i presude u slučajevima korupcije na visokom nivou, ali se podvlači da je potrebno ojačati konkretne rezultate, naročito kada je u pitanju pranje novca i trgovina ljudima.

Za Rezoluciju je glasalo 484 poslanika, protiv njih 80, a 63 je bilo uzdržanih.

Evropski parlament, navedeno je u Rezoluciji, je sve više zabrinut zbog stanja u slobodi izražavanja i medijima u Crnoj Gori.

Crnogorske vlasti se podsjećaju da je Evropska komisija u tri uzastopna izvještaja potvrdila da nema napretka na ovom polju.

U Rezoluciji se najoštrije osuđuje zastrašivanje, verbalni i fizički napadi na novinare, kao i prljava kampanja kako protiv novinara tako i protiv civilnog društva.

Posebna zabrinutost se izražava zbog napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i poziva se na potpunu istragu ovog slučaja.

U Rezoluciji se takođe osuđuje stalni finansijski i uređivački pritisak na crnogorski javni servis (RTCG).

"Poziva se političko rukovodstvo Crne Gore da se usredotoči na preostale izazove i riješi probleme koji su vezani za vladavinu prava, slobodu medija, korupciju, pranje novca, organizovanoi kriminal i nasilje koji su povezana za ovim pitanjima, te da se ova pitanja smatraju prioritetnim", stoji u usvojenoj Rezoluciji.

U dokumentu se podsjećaju političke partije da konstruktivni politički angažman zavisi od potpuno funkcionalnog parlamenta "u kojem svi političari preuzimaju odgovornost prema biračima, time što će zauzeti svoje mjesto u parlamentu".

Podgoričke vlasti se potom pozivaju da u potpunosti istraže sve navode oko izbornih nepravilnosti, a posebna zabrinutost se naglašava zbog isključivanja Vanje Ćalović Marković iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Upozorenje EU zbog političkih čistki u Crnoj Gori

Rezolucija pozdravlja, "umjereni napredak", koji je postignut u pravcu povećanja nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti, profesionalnosti i učinkovitosti pravosudnih institucija, te poziva na zaštitu od političkog uticaja kao i koherentnu primjenu kodeksa etičkih i disciplinskih mjera.

Pozdravljaju se kontinuirani napori Crne Gore na konstruktivnoj regionalnoj saradnji i dobrim bilateralnim odnosima sa susjedima. U okviru toga, pozdravlja se i ratifikacija graničnog sporazuma između Crne Gore i Kosova, te se poziva Crna Gora da sklopi pogranične sporazume sa ostalim susjednim zemljama.

Potvrđen evropski put za zemlje Zapadnog Balkana

Evropski parlament je ponovo potvrdio evropski put za zemlje Zapadnog Balkana, danas usvojenim rezolucijama o napretku svake zemlje posebno na putu ka evropskim integracijama. Evropski parlament je jedino preskočio glasanje o Bosni i Hercegovini, jer su uzeti u obzir nedavni izbori u ovoj zemlji. Za ovu državu glasanje će biti organizovano u nekom kasnijem trenutku.

Današnje glasanje je uslijedilo nakon sinoćnje debate europoslanika i predstavnika Evropske komisije.

Johanes Han, komesar nadležan za pitanja proširenja, je u svom istupu sinoć naglasio da postoji zabrinutost zbog nedavnih zabrinjavajućih događaja i retorike podjele, naročito između Kosova i Srbije, čime se "reforme stavljaju u rizik".

Han je naglasio da bi rješenje spora oko imena između Makedonije i Grčke, kao i pravno obvezujući sporazum Prištine i Beograda, bile velike prekretnice za cio region.

Bonus video: