Istraživanje GA: Pink i Dnevne novine vode kampanju DPS-a

Najviše priloga o partijskim aktivnostima imala je TV Vijesti - 44
74 pregleda 49 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.09.2016. 05:22h

“Dnevne novine” i “Dan” imali su najveći broj tekstova sa prikrivenom kampanjom i pristrasnim naslovima prethodnih 10 dana, dok je među televizijama prednjačila Pink M, pokazao je monitoring štampanih i elektronskih medija koji je sprovela Građanska alijansa (GA).

Prikrivena kampanja se najčešće odnosila na predstavnike DPS, pa je u 12 odsto slučajeva ona bila pozitivna i to u Dnevnim novinama i Pobjedi. Negativna prikrivena kampanja prema DPS-u prisutna je bila u 38 slučajeva i najviše takvih tekstova imali su Dan (22) i Vijesti (16). Prikrivena kampanja u odnosu na ostale partije bila je prisutna, ali u skoro zanemarljivom broju slučajeva.

Kada su u pitanju elektronski mediji, u toku prethodnih 10 dana emitovano je 187 priloga u centralnim informativnim emisijama pet analiziranih televizija u kojima je pominjana neka od partija. Najviše emitovanih priloga imala je TV Vijesti - 44, a nju slijede RTCG (39), TV Prva (38), Pink TV (35) i Atlas TV sa 31 prilogom. Analiza je pokazala da je u 25 odsto objavljenih novinskih tekstova bilo prikrivene kampanje, kao i u 17 odsto televizijskih priloga.

Bonus video: