Istražujte visoke funkcionere i njihove najbliže prijatelje

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić kazao je da u Crnoj Gori ne postoje političke prepreke koje onemogućavaju krivične postupke protiv visokih državnih funkcionera.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 21:06h

On je u parlamentu kazao da Crna Gora nije sigurna kuća za kriminalce, kao i da će državne institucije imati podršku Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Politički i javno podržavam sve institucije u sprovođenju zakona bez obzira da li su predmet istrage nadležnih državnih organa visoki funkcioneri, njihovi najbliži prijatelji ili srodnici. Pri tome naglašavam da su sve institucije u Crnoj Gori dužne da poštuju princip vladavine prava čije je osnovno obilježje jednakost svih građana pred zakonom”, kazao je Lukšić na sjednici posvećenoj premijerskom satu.

Sa Lukšićem se nije složio predsjednik PzP-a Nebojša Medojević upozoravajući da se istrage protiv visokih državnih funkcionera politički blokiraju. Podsjećajući da je, nakon povlačenja Mila Đukanovića sa čela Vlade, sprovedena samo akcija hapšenja opštinskih funkcionera u Budvi, lider PzP-a je kazao da se tužilaštvo nije otrglo političkoj kontroli.

“Kako je moguće da je tužilac našao razliku između krivične odgovornosti dva partnera u firmi, koji su podjednako vlasnici i da se krivični postupak vodi protiv samo jednog od njih. Jedino što razlikuje ta dva partnera u pravnom i političkom smislu je činjenica da je jedan od njih potpredsjednik DPS-a”, kazao je Medojević, aludirajući na Svetozara Marovića.

Podsjećajući na aferu sa prekograničnim švercom cigareta, Medojević je upozorio Lukšića da je kao ministar finansija morao znati da se u Crnoj Gori vrši promet cigareta za koje nije plaćen porez. Otvaranjem tog slučaja, smatra on, Vlada bi dokazala da je za evropske integracije.

“Određeni funkcioneri godinama zgrću pare na tim poslovima. Ne vjerujete da neko godinama može da se bavi švercom, a da nije bez nečije zaštite. Ako to dolazi do vrha DPS- ili ljudi koji su važni za bivšeg premijera dajte da kažemo da nećemo da idemo u EU“, na što je Lukšić odgovorio da Brisel nije uspostavio hapšenja kao mjerilo napretka u evropskim integracijama.

Komentar na Strategiju Vlade Srbije

Komentarišući Strategiju Vlade Srbije o jačanju odnosa sa Srbima u regionu, Lukšić je kazao da taj dokument nije stav pojedinca ili političke partije, već se radi o zvaničnoj državnoj strategiji. Naknadne izmjene tog dokumenta, smatra on, potvrdile su da je u Beogradu procijenjeno da se pretjeralo sa aspiracijama.

„Nažalost posebno je simbolično da je strategija usvojena u danima kada sam boravio u neformalnoj posjeti u Beogradu, koristeći i tu priliku da naglasim značaj regionalne politike dobrosusjedskih odnosa. I površno čitanje Strategije potvrđuje konstataciju da je ovaj dokument replika rješavanja pitanja statusa Srba u regionu iz devedesetih“, kazao je on odbacujući tvrdnje lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića da je Đukanović vodio antisrpsku politiku.

Aludirajući na formiranje Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Mandić je optužio bivšeg premijera da je uspostavljao ustanove preko kojih se Srbi u Crnoj Gori predstavljaju kao nacionalna manjina. „Nijedna stranka u ovoj sali ne smatra da su Srbi manjina, a vaš prethodnik je to učinio i razglasio na svim međunarodnim adresama. Sada stranci misle da je srpsko pitanje u Crnoj Gori riješeno“.

On je Lukšiću poručio da je Beograd u Strategiji o saradnji sa Srbima samo konstatovao ono što godinama traže srpske partije u Crnoj Gori. Po pitanju statusa Srba u Crnoj Gori, kako je kazao, Lukšićev kabinet nema problem sa Srbijom.

„Nemojte izmještati problem iz Crne Gore jer ovo je naš problem koji možemo da riješimo usvajanjem zahtjeva legitimnih predstavnika Srba u Crnoj Gori. Nećemo ga riješiti ako na popisu budete tjerali ljude da se protiv svoje volje ne izjašnjavaju kao Srbi“, poručio je Mandić.

Na njegov zahtjev da preispita odluku o priznanju Kosova, nakon što je Skupština Savjeta Evrope usvojila izvještaj Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, Lukšić je kazao da taj izvještaj ne dovodi u pitanje državnost Kosova.

Lukšić je ponovio da popis stanovništva, koji treba da se održi od 1. do 15. aprila, treba da bude statističko pitanje i da ne smije biti nikakvih zloupotreba. Na popisu se, kako je kazao, ne brani bilo koja nacionalnost , pismo ili jezik nego vrijednosti skladnog i tolerantnog društva.

Krivokapić više ne prati premijera

Da se nešto promijenilo od kada je Đukanović napustio izvršnu vlast potvrdila je i jučerašnja sjednica na kojoj je Lukšić pred poslanicima prvi put odgovarao kao premijer. Iako je Đukanovićevo prisustvo u parlamentu po pravilu izazivalo varnice skupštinskoj sali, Lukšić juče nije ulazio u oštre polemike sa poslanicima opozicije. Lukšić, poput njegovog prethodnika, kod opozicije nije izazivo nervozu, ali ni strahopoštovanje kod kolega iz vladajuće koalicije.

Tako su pojedni ministri na sjednicu došli nakon Lukšića, a pojedini poslanici vladajuće koalicije nijesu ni prisustvovali sjednici ili su izlazili iz sale tokom rasprave. Iako je u vrijeme Đukanovićevog vođenja Vlade predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić nakon sjednice, po pravilu, davao kratku pauzu kako bi premijera ispratio iz Skupštine, sjednica je juče nastavljena bez prekida, a Krivokapić je ostao u sali dok je Lukšić izlazio iz zgrade.

Galerija

Bonus video: