Ivanović bi "Telekom" da uvali Agenciji

Savjetu Agencije za zaštitu ličnih podataka potrebna dokumentacija za odlučivanje
22 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Đurđina Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.07.2015. 06:40h

Doskorašnja specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović odbila je da dostavi Agenciji za zaštitu ličnih podataka dokumenta koja je dobila iz SAD o korupciji u privatizaciji Telekoma u Crnoj Gori, iako je prethodno tražila njenu pomoć kako bi odlučila o zahtjevima poslanika DF-a da izvrše uvid u ta dokumenta.

To je “Vijestima” potvrdio član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović. On je naveo da je tužiteljka uputila zahtjev Agenciji da joj dostavi mišljenje da li bi se narušila privatnost osoba koje se pominju u dokumentima, ukoliko bi se ona dala poslanicima na uvid.

“Da bi se o tome izjasnio, Savjet je tražio dokumentaciju, ali je tužilaštvo poslalo samo svoje tumačenje. Mi smo ponovili zahtjev i od tada ništa nijesmo dobili,” rekao je Lacmanović.

On smatra da je besmisleno poslanicima uskraćivati pristup dokumentima, ali i navodi da je ograničavajuća činjenica da ne postoji Zakon o Skupštini koji te stvari reguliše.

Vrhovni tužilac Ivica Stanković rekao je prije dva dana u Skupštini da se dokumentacija o Telekomu još prevodi. On je ranije najavio, a u parlamentu ponovio, da niko neće biti pošteđen istrage.

Nebojša Medojević (DF), koji je sa kolegom Kočom Pavlovićem, od specijalne tužiteljke tražio uvid u dokumenta rekao je “Vijestima” da ih je Ivanović obavijestila o namjeri.

“Činjenica da je tužilac tražio pravni osnov da nam ne dozvoli pristup tim materijalima je skandalozna. Svaki krivični predmet u koji su uključena privatna lica ima imena osumnjičenih ili otuženih. U Americi su potpisali sporazum o priznanju krivice, plaćena je kazna, a menadžeri Mađar telekoma pristali su da budu dostupni crnogorskom i makedonskom tužilaštvu,” kaže Medojević.

On smatra da ovakav manevar tužiteljke Ivanović pokazuje da se radi o političkoj blokadi i zataškavanju slučaja jer on “ vodi direktno do vrha DPS I predsjednika Vlade”.

“Da SAD nije bilo važno da ti dokazi stignu, ne bi insistirali na tome pa vjerujem da im neće biti svejedno ako se manipuliše njima,” dodao je poslanik.

Istraga o aferi Telekom pokrenuta je krajem 2011. nakon što su američke finansijske vlasti saopštile da imaju dokaze da su tokom privatizacije Crnogorskog telekoma 2005, sa preko 7 miliona eura podmićena dva crnogorska zvaničnika, kao i sestra najvišeg vladinog funkcionera, koja se bavi advokaturom.

Bonus video: