Ivanović: Vlada da izabere kralja pa onda da usvoji ovakav zakon

"Valjda je svakom iole normalnom jasno, osim predlagačima ovog Zakona i Vladi koja ga je usvojila, da administracija u Podgorici ne može bolje planirati i zaštititi prostor u crnogorskim gradovima i opštinama od samih lokalnih administracija"
102 pregleda 2 komentar(a)
Anđela Ivanović, Foto: Crnogorska
Anđela Ivanović, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 21.09.2017. 17:17h

Vlada Crne Gore je usvojila Prijedlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i proslijedila ga Skupštini na usvajanje, pa se navedenim pravnim aktom svi poslovi vezani za planiranje prostora i izgradnju objekata izuzimaju i izmještaju iz ingerencija i nadležnosti lokalnih samouprava u nadležnost državnog organa, kazala je Anđela Ivanović iz Crnogorske partije.

"To znači da će se prostorom Crne Gore upravljati iz Podgorice, a opštine će samo moći da pokrenu eventualne izmjene planova i da učestvuju u izradi prijedloga projektnih zadataka", navodi Ivanović u nastavku.

Ona je kazala da se ovakvim Zakonom, Vlada Crne Gore kreće potpuno suprotnim smjerom u odnosu na ostali demokratski i civilizovani svijet, kao i da se u vremenu kada demokratski svijet afirmiše i primjenjuje sistem decentralizacija, naša Vlada, nažalost, uvodi sistem centralizacije u javnoj administraciji.

Ivanović ističe da se ovakvim zakonskim rješenjem nanosi direktna šteta svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, a samim tim i svim građanima koji budu morali postupati po ovakvom Zakonu.

Ona je rekla i da je valjda svakom iole normalnom jasno, osim predlagačima ovog Zakona i Vladi koja ga je usvojila, da administracija u Podgorici ne može bolje planirati i zaštititi prostor u crnogorskim gradovima i opštinama od samih lokalnih administracija.

"Više je nego očigledno da je tendencija predlagača Zakona i onih koji su ga usvojili bila da ukinu sva lokalna ograničenja u upravljanju prostorom, preuzimajući na sebe sva prava upravljanja svakim pedljom zemlje u Crnoj Gori. Mislimo da je Vlada Crne Gore povodom ovog i ovakvog zakonskog teksta pobrkala redosljed poteza koje treba napraviti. Da bi se ovakav Zakon usvojio u parlamentu, neophodno je prije toga proglasiti monarhiju i izabrati kralja – gospodara. Samo takvo državno uređenje moglo bi napraviti ovakav vid centralizacije upravljanja prostorom u cijeloj državi", stoji u izjavi Ivanović.

"Kako još uvijek nijesmo monarhija i nemamo formalno kralja, iako „kraljevića“ nažalost imamo mnogo, mi iz Crnogorske pozivamo Vladu Crne Gore da vrati na doradu i ispravku ovako neozbiljan tekst Zakona. Ukoliko Vlada to ne uradi, obraćamo se poslanicima crnogrskog parlamenta da ovakav zakon ne usvoje i ne brukaju državni i društveni sistem Crne Gore", navodi se na kraju izjave koju je potpisala Anđela Ivanović, predsjednice Programskog savjeta Crnogorske i predsjednice Kluba odbornika u SO.

Bonus video: