Izašli iz ormara

Manjinske partije protiv, opozicija izbjegla glasanje o Zakonu o životnom partnerstvu
11305 pregleda 43 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP
Ažurirano: 01.08.2019. 09:14h

U Crnoj Gori još uvijek neće biti dozvoljeno istopolno partnerstvo. Poslanici manjinskih partija koje su dio vladajuće koalicije nisu podržali Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola.

Iako su njihove kolege iz Demokratske partije socijalista (DPS) podržale istopolno partnerstvo, protiv su glasali poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, poslanici Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević i Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Skupštine iz Force Genci Nimanbegu, dok poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Tim predlogom predviđalo se da se istopolnim parovima u Crnoj Gori omogući da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece, normiranje izdržavanja između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera te međusobno nasljeđivanje, i poreski status partnera.

Iz nevladininih organizacija LGBT Forum progres i LGBTIQ Socijalni centar juče su saopštili da je neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola poražen demokratski proces u Crnoj Gori i sveukupan evropski put, dok su iz Kvir Montenegro zahvalili poslanicima koji su podržali zakon ali i onima “koji su svoje lične i političke sitne interese stavili ispred osnovnih ljudskih prava građana i građanki Crne Gore i manipulisali našim osnovnim ljudskim pravima”.

“Istorija će vas po tome pamtiti. Veliko hvala svima koji su bili protiv ovog zakona. Vaš otpor nas jača, vaša mržnja nas nikada neće pokolebati, usporiti ni zaustaviti. Pred vašom mržnjom nećemo nikada spustiti glavu. Idemo dalje”, saopštili su iz Kvira.

“Neuspjelim usvajanjem ovog zakona, Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje”, navodi se u saopštenju iz NVO LGBT Forum progres i LGBTIQ Socijalni centar.

Iz SDP-a su poručili da se pokazalo da u vladajućoj većini nema saglasja i podrške za ključne evropske vrijednosti.

Juče u parlamentu nije bilo potrebne većine za izbor članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika. Pet kandidata koje je predložio Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije dobio potrebnu tropetinsku podršku jer predstavnici opozicionih partija nisu glasali.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je tokom rasprave da to pitanje trebali da riješe u okviru Odbora za dalju reformu izbornih i drugih zakona. Izabrani su, ipak, članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Glasovima vladajuće većine za članove Savjeta izabrani su dosadašnja predsjednica tog tijela Goranka Vučinić, Gavrilo Čabarkapa, Zlatko Vujović, Momčilo Radulović i Rifat Hadrović.

Poslanici vladajuće koalicije juče su usvojili i Zakon o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama, koji propisuje da su crnogorski vojnici obavezni da učestvuju u svim zakonski propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama u inostranstvu.

“Izmjenom Zakona omogućava se načelniku Generalstaba VCG da, uz saglasnost ministra odbrane, upućuje jedinice Vojske ranga nižeg od voda, odnosno pripadnika Vojske, ne samo na obuke, već i na vježbe u inostranstvo”, kaže se u obrazloženju.

Usvojene su i izmjene Etičkog kodeksa za poslanike kojim je predviđeno da poslanici koji su u sukobu interesa moraju dati izjavu pred Odborom za ljudska prava i da u slučaju sukoba interesa ne mogu učestvovati u raspravi u parlamentu i glasanju. Skupština je usvojila izmjene i Poslovnika kojim je predviđeno da će se poslanik koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostlma parlamenta, na redovnom zasjedanju, duže od 30 dana kazniti novčano 50 osto od njegove plate.

Uskoro će, odlučili su poslanici, biti zabranjeno i pušenje u ugostiteljskim objektima, ali i drugim zatvorenim prostorima. Oni su juče izglasali usvajanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji zabranjuje pušenje u svim javnim i radnim ustanovama, ali i kafićima, barovima...

Čavor vodi Odbor za bezbjednost

Poslanik DPS-a Branko Čavor biće novi predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Administrativni odbor predložio je odluku kojom će Čavor na toj funkciji zamijeniti partijskog kolegu Obrada Miša Stanišića koji će preuzeti mjesto ambasadora u Sarajevu.

Upražnjeno mjesto u odboru popuniće poslanik DPS-a Miahilo Anđušić. Predsjednica Zakonodavnog odbora ubudće će biti poslanica DPS-a Jovanka Laličić, koja će zamijeniti koleginicu iz stranke Martu Šćepanović.

Bonus video: