Izborne reforme sada su na još dužem štapu

Odbor za reformu izbornih zakona nastaviće sa radom vjerovatno tek u oktobru, nakon što se Administrativni odbor izjasni o eventualnom ulasku još jednog predstavnika opozicije u to skupštinsko tijelo
2555 pregleda 33 komentar(a)
Poslanici opozicije prije nego što su napustili salu, Foto: Boris Pejović
Poslanici opozicije prije nego što su napustili salu, Foto: Boris Pejović

Skupštinski Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nastaviće sa radom vjerovatno tek u oktobru, nakon što se Administrativni odbor izjasni o eventualnom ulasku još jednog predstavnika opozicije u to skupštinsko tijelo.

Sjednica Odbora juče je prekinuta nakon što su predstavnici opozicije napustili salu, zbog čega nije bilo kvoruma za rad.

Ukoliko Administrativni odbor prihvati zahtjev za povećanjem broja članova Odbora za izborne reforme, to skupštinsko tijelo moglo bi nastaviti sa radom tek u oktobru. Jer, o eventualnom imenovanju novih članova treba da se izjasni Skupština koja sa redovnim zasjedanjem počinje u oktobru.

Vanredna sjednica prije toga malo je izvjesna jer je za to potrebno najmanje 15 dana da se zakaže, a na dnevnom redu se osim izbora i imenovanja mora naći i predlog nekog zakona koji treba usvojiti po hitnom postupku. To je već urađeno da bi krajem avgusta dva poslanika Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović bili imenovani za članove Odbora.

S druge strane, Administrativni odbor može odbiti predlog Posebnog kluba poslanika čime bi Odbor za izborne reforme mogao da nastavi sa radom u postojećem sastavu.

Jučerašnju sjednicu je prvi napustio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević jer je odbijen njegov zahtjev da se ona odgodi dok Administrativni odbor ne razmotri zahtjev Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora.

“Prošlo je 20 dana, nije ni zakazana sjednica Administrativnog na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevu Posebnog kluba. Nije dobro da krenemo sa radom, a da tu dilemu nijesmo riješili“, kazao je Konjević i istakao da će poštovati svaku odluku Administartivnog odbora.

Nakon što je poslanik SDP-a izašao iz sale, sjednicu su napustili i predstavnici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović navodeći da Odbor nema kvorum za dalje glasanje.

“Nema uslova za dalji rad. Jasno je da se radi o opstrukciji po politici Mila Đukanovića, Ranka Krivokapića i Predraga Bulatovića“, kazao je Koprivica.

Upozoravajući da Odbor ne smije da funkcioniše pod sjenkom bilo kakvih neregularnosti, samostalni poslanik Neđeljko Rudović je pozvao na politički dijalog i nakon toga napustio sjednicu. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović zatražio je zatim političke partije da ulože dodatan napor kako bi došli do novog izbornog zakonodavstva “jer se previše vremena izgubilo”. On je podsjetio da Odbor ima zakazane sastanke sa predstavnicima Venecijanske komisije i OEBS-a.

Konjević je nakon sjednice uputio zahtjev da se Administrativni odbor hitno izjasni o zahtjevu posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za izborne reforme, dok je Koprivica tokom sjednice tražio da se predlože izmjene odluke o formiranju Odbora kojima bi se povećao broj članova tog skupštinskog tijela.

Demokrate su uoči rasprave predale predlog odluke o formiranju sedam pododbora sa rokovima za izmjene zakona. U predlogu se, između ostalog, predlaže da pododbori zasjedaju najmanje dva puta nedjeljno, kao i da se odluke donose konsenzusom. Podoborima bi, kako se navodi, rukovodili predsjednik i zamjenik kao i da tri pododbora vode predstavnici opozicije. Odbor nije raspravljao o predlogu Demokrata jer je sjednica prekinuta.

Podsjećajući da je Odbor i ranije imao pododbore, Koprivica je na pres konferenciji nakon sjednice kazao da to skupštinsko tijelo ništa nije radilo. On je citirao dio izvještaja pododbora kojim rukovodi Marta Šćepanović u kome se navodi da je “nakon održavanja izbora 2020. godine potrebno formirati radnu grupu koja će za zadatak imati svebuhvatniju reformu izbornog zakonodasvtva”.

“Ovo govori o namjeri da se miniraju izborne reforme, da se simulira proces mijenjanja izbornog zakonodavstva. To je plan, a vidjeli ste danas izvođače radova u vidu pojedinih članova Odbora. Najkraće rečeno, planirali su pljačku narednih izbora”, kazao je Koprivica.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić saopštio je da je opozicija pokazala neozbiljnost i opozicije i nespremnost da se radi na izbornim zakonima. “Nažalost, tu neozbiljnost su demonstrirali pred našim gostima iz EK i OEBS-a”, prenosi DPS izjavu poslanika.

Demokrate dolaze na sastanak sa predstavnikom EK

Aludirajući na najavu DF-a da će tražiti izmjene Ustava kojima bi se, između ostalog, regulisala prava Srba, Momo Koprivica je kazao da se se u aktivnostima pododbora koji predvodi Bulatović ne pominje zaštite prava Srba. “Sve su lagali i vas, i cijelu javnost. Srbi im služe samo za dnevnopolitičku upotrebu i za potkusurivanje u političke svrhe“, ocijenio je on.

Koprivica je rekao da će on i Šaranović prisustvovati sjednici Odbora na kojoj će danas učestvovati predstavnik Evropske komisije (EK) Kristijan Danijelson. On je ponovio i da Demokrate ne prekidaju bojkot Skupštine, niti odustaju od zahtjeva za formiranje tehničke Vlade. “I 2016. je postojala i Vlada izbornog povjerenja i poseban odbor. To dvoje jedno drugo ne isključuje, ali treba da se unaprijede rješenja”, kazao je Koprivica.

DF je sinoć reagovao, poručivši ironično da će sva tri mjesta ustupiti dugogodišnjim Bulatovićevim saradnicima Nevenu Gošoviću, Velizaru Kaluđeroviću i Vladimiru Vujoviću.

“Tako će sve ono što su naučili od Predraga Bulatovića, a tiče se zajedničke ‘krađe’ izbora, imati priliku da primijene u radu ovog odbora,” navodi DF.

Bonus video: