Iznenađenje za funkcionere: U SNP-u moguće elektronske sjednice

U Medijskom centru SNP-a nijesu željeli da saopšte zašto je Milić predložio održavanje sjednica na ovaj način
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 08:19h

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić nedavno je predložio da ta partija uvede elektronske sjednice Glavnog odbora i Kolegijum predsjednika partije kao novo stranačko tijelo, saznaju “Vijesti”.

U predlogu statutarne odluke, koja je predstavljala iznenađenje za većinu funkcionera SNP, Milić je predložio da “predsjednik partije može, kada za to postoje razlozi hitnosti, sazvati elektronsku sjednicu” Glavnog i Izvršnog odbora partije.

O ovom predlogu prvo se povela rasprava na sjednici Izvršnog odbora SNP-a, 9. jula, tokom koje su se postavila pitanja ima li potrebe za elektronskim sjednicama i ima li mogućnosti da se one održe.

Na sjednici Glavnog odbora koja je održana neposredno poslije Izvršnog odbora, Milić je bez obrazloženja povukao svoj predlog sa rasprave, moguće zbog procjene da za njega ne bi dobio podršku dvotrećinske većine.

U Medijskom centru SNP-a nijesu željeli da saopšte zašto je Milić predložio održavanje sjednica na ovaj način i uvođenje novog stranačkog tijela.

Jedan od funkcionera SNP-a u nezvaničnom razgovoru postavio je pitanje zašto Milić sada predlaže uvođenje elektronskih sjednica i kolegijuma predsjednika partije, kada je krajem prošle godine održan Kongres SNP na kojem je usvojen novi statut te partije.

Usvajanju statuta prethodila je višesedmična javna rasprava unutar partije na čijem kraju je odbačen predlog da SNP ima Predsjedništvo koje bi vjerovatno imalo saziv sličan kolegijumu koji je MIlić predložio. Predsjedništvo tada nije uspostavljeno, jer je ocijenjeno da bi to predstavljalo korak nazad za unutrašnju demokratiju u partiji.

Potrebu da se sjednice GO održe po hitnom postupku Milić je možda uočio prilikom rasprave o izbornom zakonu.

On je 31. maja, kada se u parlamentu glasalo o Predlogu izbornog zakona, pokušao da održi telefonsku sjednicu GO tokom koje je trebalo da se delegati izjasne da li poslanički klub SNP-a treba da podnese amandmane na taj dokument.

Ta sjednica GO nije održana, a poslanički klub SNP-a u parlamentu nije glasao za izborni zakon.

U pismu koje je uputio predsjednicima opštinskih odbora MIlić je, uz šturo obrazloženje, tražio da se članovi GO hitno izjasne da li SNP treba da podnese amandmane koji se odnose na pravo na afirmativnu akciju i na pravo glasa građana Crne Gore koji nemaju crnogorsko državljanstvo, a koji su glasali na referendumu.

Predsjednik partije može, kada za to postoje razlozi hitnosti, sazvati elektronsku sjednicu GO i IO, piše u predlogu statutarne odluke

Predsjednik partije može, kada za to postoje razlozi hitnosti, sazvati elektronsku sjednicu GO i IO, piše u predlogu statutarne odluke

Prema predlogu statutarne odluke, kolegijum predsjednika partije bi, osim prvog čovjeka partije, činili potpredsjednici (Vasko Lalošević, Neven Gošović,Radomir Gogić i Milorad Bakić ) sekretar izvršnog odbora Snežana Jonica i predsjednik kluba poslanika Aleksandar Damjanović.

Kolegijum, prema tom dokumentu u kojem su “Vijesti” imale uvid, pratio bi i analizirao izvršavanje odluka organa partije i obavljao poslove za koje ga ovlaste Glavni i Izvršni odbor.

Bonus video: