Izvjestilac Savjeta Evrope: Istražite sumnje o pranju para u DPS-u

On je, tokom posjete Podgorici rekao i da ga "sa spornim uplatama niko nije upoznao".
0 komentar(a)
Gardeto i Holovati, Foto: Vesko Belojević
Gardeto i Holovati, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.06.2011. 09:00h

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Žan Čarls Gardeto kazao je da bi trebalo istražiti sumnje o navodnom pranju novca u DPS-u.

On je, tokom posjete Podgorici radi pripreme Izvještaja PSSE o stanju u Crnoj Gori nakon primanja u članstvo Savjeta Evrope, rekao i da ga "sa spornim uplatama niko nije upoznao".

"Ja za taj slučaj nijesam čuo. Niko nas od sagovornika nije obavijestio o spornim uplatama vladajućoj partiji. Ali, ako postoje bilo kakvi problemi, to bi trebalo da se istraži. Onda će istina izaći na vidjelo", rekao je Gardeto na konferenciji za novinare u Skupštini.

Direktan odgovor na pitanje "Vijesti" da li je sa izvjestiocima PSSE razgovarala o navodnim finansijskim malverzacijama u DPS-u, izbjegla je šefica crnogorske Delegacija u PSSE Valentina Radulović-Šćepanović (DPS).

"Niko nas od sagovornika nije obavijestio o spornim uplatama vladajućoj partiji. Ali, ako postoje bilo kakvi problemi, to bi trebalo da se istraži. Onda će istina izaći na vidjelo", rekao je Gardeto

"Izvjestioci su došli pripremljeni na razgovor sa nama, a gospodin Gardeto je imao razgovore sa predstavnicima medija, tako da je o svim pitanjima koja su od značaja za Crnu Goru vođena ozbiljna rasprava", rekla je ona.

Više funkcionera DPS-a demantovalo je nakon objavljivanja spiskova donatora navode da su uplaćivali novac na račun partije, što upućuje na to da je izvještaj moguće falsifikovan, ali i na to da je DPS zapravo novac iz nepoznatih fondova na taj način pokušao da legalizuje, dok se Tužilaštvo i policija nijesu oglasili ni nakon 15 dana.

Političari i dalje utiču na pravosuđe

"U Crnoj Gori je urađeno mnogo na ispunjavanju obaveza na putu evropskih integracija, ali je ostalo mnogo više toga da se učini u narednoj godini", poručio je Gardetov kolega Serhi Holovati. Njih dvojica su u protekla dva dana obavili niz razgovora sa čelnicima vlasti i opozicije i predstavnicima medija.

Gardeto je kazao da su primijetili i da je neophodno da se obave "određene radnje iz oblasti pravosuđa".

"Zato što nam se čini da ima određenih problema u postupku postavljenja predsjednika Vrhovnog suda i vrhovnog državnog tužioca, koji se i dalje imenuju na politički način, jer ih bira parlament, a to nije u skladu sa standardima", istakao je Gardeto, navodeći da bi zbog poteškoća u radu medija trebalo da budu krivično gonjeni oni koji ometaju njihov rad.

Ne želeći da donosi preliminarne zaključke, Holovati je istakao da se u narednom periodu "može očekivati napredak u oblasti reforme pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije .

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: