Jasavić: Pozitivna će sigurno opstati, Pajović ušao u politiku da bi mijenjao CG

"Pozitivna je, kao što vidite, u različitim periodima, imala vrlo moćne neprijatelje, koji su svu svoju institucionalnu, medjsku i finasijsku moć koristili da umanje njenu snagu“, kazala je Jasavić
279 pregleda 96 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.01.2017. 14:35h

Pozitivna Crna Gora će, kao istinski građanska partija, sigurno opstati na crnogorskoj političkoj sceni, bez obzira na loš rezultat na proteklim parlamentarnim izborima i uprkos moćnim neprijateljima koje je imala od osnivanja, poručila je potpredsjednica stranke, Azra Jasavić.

Jasavić je u intervjuu agenciji MINA, na pitanje šta su na partijskim organima označili kao glavne razloge lošeg izbornog rezultata, kazala da je Pozitivna nakon parlamentarnih izbora 2012. godine pokrenula istinske promjene u državi, nakon 27 godina višestranačja.

"Nakon našeg pojavljivanja, ni vlast ni opozicija nijesu ono što su bili prije, što je očigledno, a te promjene su bile bolne i za jedne i za druge“, kazala je Jasavić.

Prema njenim riječima, nakon stvaranja realne mogućnosti za učlanjenje Crne Gore u NATO, logično je došlo do približavanja Pozitivne i svih političkih partija koje su se zalagale za taj put.

"Pozitivna je, kao što vidite, u različitim periodima, imala vrlo moćne neprijatelje, koji su svu svoju institucionalnu, medjsku i finasijsku moć koristili da umanje njenu snagu“, kazala je Jasavić.

Na kraju, kako je navela, ne treba zanemariti činjenicu da su na proteklim izborima i vlast i opozicija uložile ogromna finansijska sredstva, a da je Pozitivna partija skromnih finasijskih kapaciteta.

Na pitanje da li smatra da je lider i osnivač stranke, Darko Pajović, dobro postupio podnoseći ostavku na sve partijske funkcije odmah nakon saopštavanja preliminarnih rezultata izbora, i da li je i dalje aktivan u Pozitivnoj, ona je rekla da je Pajović osnovao tu partiju i da će uvijek biti aktivno uključen u njen rad.

"Njegova ostavka nakon rezultata izbora je lični čin, neuobičajen za crnogorske prilike, ali očekivan od njega za nas koji ga bliže poznajemo. On je ušao u politiku da bi mijenjao Crnu Goru, približavjući je evroatlantskim standardima, a ne da bi pošto-poto bio na funkcijama“, kazala je Jasavić.

Upitana kakvi su planovi za budućnost Pozitivne, i šta namjeravaju da urade da bi partija ponovo „stala na noge“, ona je rekla da će nastaviti da rade najbolje što mogu i umiju.

"Nastavićemo da radimo što najbolje umijemo i možemo jer, kao vjesnici promjena, koji su sa zadovoljstvom podnijeli njihov teret, želimo biti aktivni učesnici nove, slobodne Crne Gore, koju kao viziju ima Pozitivna“, poručila je Jasavić.

Na pitanje kako će finansijski opstati, s obzirom na to da kao vanparlamentarna partija više nemaju stabilani izvor finansiranja, ona je kazala da će „Pozitivna, bez dileme, opstati“.

"Pozitivna će, bez dileme, opstati, kao istinski građanska partija, koja nije savila kičmu pred velikim teretima koje je časno nosila. Vjerujem da ima građana u Crnoj Gori i van nje, koji razumiju važnost opstanka Pozitivne kao građanske stranke, koja je u najtežim momentima zemlje znala hrabro i mudro da štiti njene nacionalne strateške interese“, navela je Jasavić.

Upitana koliko su potrošili na kampanju, i kako će nadomjestiti taj trošak budući da neće dobiti novac koji se, shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, strankama iz budžeta isplaćuje srazmjerno broju osvojenih mandata, ona je kazala da je Pozitivna od osnivanja racionalno trošila.

"Pozitivna je od nastanka imala racionalnu potrošnju, gdje nijesmo imali troškove dnevnica, telefona ili plata funkcionera za stranački rad. Tako smo uspjeli da uštedimo novac, bez ikakvih kreditnih zaduženja, sa kojim smo platili kampanju za parlamentarne izbore. Za kampanju je potrošeno 253,45 hiljada EUR“, precizirala je Jasavić.

Na pitanje da li će Pozitivna učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću, ona je odgovorila potvrdno.

"Pozitivna će učestvovati na predstojećim izborima u Nikšiću, jer mi se nikada ne predajemo“, poručila je Jasavić.

Bonus video: