Jasavić: SDP ključni krivac

Jasavić kaže da usvajanje Zaključaka o aferi Snimak nije zavisilo od Pozitivne, već od Mića Orlandića
8 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Ažurirano: 03.08.2013. 19:14h

Socijaldemokratska partija (SDP) ključni je krivac što je Anketni odbor za afaru “Snimak” usvojio tehnički izvještaj umjesto zaključaka kojima bi se tražila osuda zloupotreba državnih resursa, izjavila je poslanik Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

Ona je ocjenila da je tokom parlamentarne istrage SDP samo deklarativno kritikovala aktere afere “Snimak”.

“Javnost treba da zna da je podržavanje zaključaka o osudi zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe bila u rukama SDP-a, partije koja nije bila spremna da osudi ponašanje Demokratske partije socijalista (DPS). Na taj način SDP je dokazala da uživa u plodovima afere “Snimak” kroz podjelu poslaničkih mandata i funkcija u izvršnoj vlasti. Zato deklarativne kritike SDP na račun aktera afere „Snimak” predstavljaju samo riječ bez djela”, kazala je Jasavić.

Anketni odbor usvojio je tehnički izvještaj nakon što nije bilo moguće obezbijediti većinsku podršku za neki od tri ponuđena predloga zaključaka. Tako je za predlog DF glasalo pet članova Anketnog odbora iz redova te partije i SNP-a, pet je bilo protiv(DPS, SDP) dok je Jasavić bila uzdržana zbog zahtjeva SNP da se u zaključcima nađu navodne zloputrebe na referendumu 2006. navedene u Bijeloj knjizi. Za predlog zaključaka DPS-a glasala su četiri poslanika te partije, dok je protiv bilo svih šest poslanika opozicije i Mićo Orlandić (SDP). Za predlog zaključaka SDP-a glasao je samo Orlandić.

Komentarišući odluku da bude uzdržana prilikom glasanja o zaključcima Demokratskog fronta, Jasavić je kazala da njen glas nije bio odlučujući jer tokom glasanja u sali nije bilo poslanika DPS-a Obrada-Miša Stanišića.

“Glas Pozitivne nije bio presuđujući za usvajanje zaključaka Fronta jer po slovu člana 6 Zakona o parlamentarnoj istrazi, za usvajanje zaključaka je potrebna natpolovična većina od ukupnog broja članova Anketnog odbora, a ne od ukupnog broja prisutnih. To znači da je za usvajanje bilo potrebno sedam, a ne šest glasova. Nažalost, javnost je mogla steći drugačiju percepciju ove situacije”, kazala je Jasavić.

Pozitivna Crna Gora, kako je kazala, nije mogla da podrži zaključke DF jer je u njih kao primjer zloupotreba državnih resursa uvrštena “Bijela knjiga” koju je nakon referednuma objavio Blok za zajedničku državu.

“Da nije bilo tog dodatka zaključci Fronta bi imali našu podršku. Nama je apsolutno neprihvatljivo da se te dvije stvari izjednačavaju, jer je priča o referendumu završena, a državnost Crne Gore neupitna. Podsjetiću da je rad Anketnog odbora bio usmjeren ka razotkrivanju zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe vladajuće koalicije za izbore koji su održani u oktobru 2012. godine”, kazala je Jasavić.

Bonus video: