Jedan poziv mijenja sve: Od poziva Amfilohija do aviona iz Srbije

Kako je iznenadni put lidera DF u Beograd uticao na zbivanja u Podgorici
48943 pregleda 36 komentar(a)
Andrija Mandić i Milan Knežević na podgoričkom aerodromu, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Andrija Mandić i Milan Knežević na podgoričkom aerodromu, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2019. 11:43h

Podizanju tenzija i policijskoj blokadi Podgorice, uoči zasijedanja Parlamenta na kojem je predviđena rasprava o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, prethodio je niz međusobno povezanih događaja.

Evo najkraćeg pregleda dešavanja u prethodnih deset dana.

17. decembar - Demokratski front je u Skupštini najavio da neće dozvoliti izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Pominjale su se i radikalne mjere poput polivanja benzinom.

21. decembar – Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala skup u Nikšiću na kome se okupilo hiljade građana. Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom kojim bi se regulisala pitanja od zajedničkog interesa, donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od, kako su naveli, novog otimanja.

23. decembar - Odbor za ljudska prava i slobode podržao je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

23. decembar – Lider Nove srpske Demokratije Andrija Mandić je na televiziji Pink rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najviše pomogao Srbe u Crnoj Gori još od kralja Aleksandra.

23. decembar – Amfilohije pozvao poslanike da ne učestvuju u raspravi i glasanju o Zakonu.

24. decembar - Zakonodavni odbor je podržao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Prethodno se ispred Skupštine okupilo više stotina sveštenika i monaha na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem. Ponovili su zahtjeve sa skupa u Nikšiću.

24. decembar – Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je u Skupštini da je DF odustao od planirane opstrukcije rada parlamenta i sprječavanje glasanja o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kazao je da bi Parlament gorio u suprotnom.

24. decembar – Lider vanparlamentarne Prave Crne Gore Marko Milačić je pozvao Mandića da pozove na protest ispred Skupštine Crne Gore 26. decembra. Iz Demokratskog fronta je odgovoreno da se radi o bezumnom napadu, ali da su spremni za žrtvu u odbrani Crkve.

25. decembar - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je predsjednika Srbije neznalicom, komentarišući izjavu Vučića "da Crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i prije uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine".

25. decembar - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti neće biti povučen i da je razgovarao sa Vučićem. Vučić je potvrdio da je razgovarao sa Đukanovićem, da imaju različita mišljenja, a da bi mitropolitu Amfilohiju imao šta da kaže.

25. decembar –. Lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević odlaze u Beograd, vraćaju se iste večeri avionom srbijanskih vlasti. Objavljuju da imaju blagoslov srpskog patrijarha Irineja da uđu u Skupštinu i saopštavaju očekivanje da svi građani koji su potpisali peticiju dođu ispred Skupštine u 11 časova

25. decembar – Policija objavljuje da neće dozvoliti nenajavljena okupljanja ispred Skupštine.

26. decembar – Policija blokira više ulica u centru Podgorice i pravi široki pojas oko Skupštine Crne Gore.

26. decembar - Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao da nikome nije dao blagoslov da se jutros okuplja na protestu i da ne radi ništa bez dogovora sa svojim mitropolitom Amfilohijem. Patrijarh srpski Irinej rekao da je dao blagoslov da se stav brani u Skupštini, ne i na ulici. Mitropolija crnogorsko-primorska se ne oglašava o protestu.

26. decembar - Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije je pozvao na mir i zatražio od Đukanovića da odustane od usvajanja Zakona. Počela je rasprava u Skupštini Crne Gore o Predlogu zakona.

Bonus video: